Въпреки че Швейцария е с едно от най-високите равнища за

...
Коментари Харесай

Швейцария не затяга мерките въпреки многото заболели от COVID-19 |

Въпреки че Швейцария е с едно от най-високите нива за заболеваемост и смъртност от COVID-19 в Европа, страната не стяга ограниченията против разпространяването на ковид. 

За последните 7 дни в Швейцария инфектираните са 351 на 100 000 души - над два пъти повече спрямо Германия, а от началото на пандемията са умряли 41 на 100 хиляди души при 16 в Германия, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира ДПА. Въпреки това питейните заведения, заведенията за хранене, фитнесите и даже бордеите остават отворени. 

Швейцарската Федерална работа по публичното здраве заяви, че за последните три дни са регистрирани над 9700 нови заразявания и над 200 смъртни случая. 

В началото на октомври държавното управление отстрани ограничаването от 1000 души за публичните събития. Макар и във Франция, Австрия и елементи от Италия да бяха наложени нови карантинни ограничения, швейцарските търговски центрове откриха сезона на предколедното извършване на покупки.

" Децата би трябвало да вървят на учебно заведение. Трябва да можем да живеем, да изкарваме пари, да вървим да пазарим ", съобщи финансовият министър Ули Маурер във видеоинтервю, оповестено от неговата дясна Швейцарска национална партия.

При първия пик на пандемията по-рано през годината държавното управление затвори магазините, клубовете и заведенията за хранене в цялата страна за месец. Но когато ситуацията се успокои, националният действен щаб беше разхлабен, а отговорностите му бяха върнати на кантоните.

След като през октомври броят на инфектираните още веднъж се повиши, при започване на ноември икономисти излязоха с отворено писмо. " За страдание, колкото и мъчително да бъде, Швейцария в този момент се нуждае от втори " локдаун ", написаха те.

В Женева делът на инфектираните за седмица се покачи до над 1000 на 100 000 души и този месец кантонът затвори магазините и заведенията за хранене. Други кантони започнаха дейности много по-късно. В Базел заведенията за хранене, казината и спортните обекти се затварят тази седмица.

" Предпазлив оптимист съм за по-нататъшния процес. Прилича на повратна точка ", съобщи в неделя пред вестник " Зонтагсблик " ръководителят на Федералната работа по публичното здраве Ане Леви. " Не се представяме кой знае какъв брой по-лошо от останалите европейски страни ", сподели тя.

" Изненадва ме, че нещата не се преглеждат като национална изключителна обстановка ", сподели специфичният делегат на СЗО по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро. " Болниците са в действителност претрупани. Това е извънредно сериозна обстановка ", съобщи той, призовавайки за по-решителни дейности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР