Въпреки, че се наследяват постове, големият проблем остава нерешен. Процедурата

...
Въпреки, че се наследяват постове, големият проблем остава нерешен. Процедурата
Коментари Харесай

Атанас Славов: Коз на президента е да сезира Конституционния съд за избора на Гешев

Въпреки, че се наследяват постове, огромният проблем остава неуреден. Процедурата оттук насетне е следната: Конституцията планува президентът да издаде декрет, даже да не е удовлетворен от избора. Той може да сезира Конституционния съд с искане за пояснение на оня текст от Конституцията за назначението на тримата висши магистрати.
Така разяснява тематиката към избора на основен прокурор преподавателят по конституционно право доцент Атанас Славов.

Когато има една законова неизясненост, това би обезсмислило ролята на президента, съобщи Славов. Конституцията не планува обстановка с един претендент и избора му за основен прокурор.

На въпрос има ли вид, в случай че президентът не подпише указа за Гешев, да се стартира процедура по импийчмънт, доцент Атанас Славов разяснява по този начин: „ Такава догадка има единствено при нарушение на Конституцията или държавна измяна ит страна на президента “, изясни Славов.

От друга страна една институция не трябва да блокира функционалностите на друга институция. Той може да забави указа си до януари. Подобен метод, обаче би означавал той да поеме отговорността и би отворило нов прозорец за промени в Конституцията. Той има мощни козове и е значимо по какъв начин ще ги изиграe, сподели още той.

Славов добави, че е неприемливо за претендент за основен прокурор непосредствено да нападна цивилен организации. „ В рамките на процедурата той нападна самостоятелната адвокатура. Лично се усещам обиден. Затова не мисля, че Гешев има качествата за основен прокурор ", безапелационен бе преподавателят по конституционно право.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР