„Въпреки че се надяваме най-студената част на зимата да е

...
„Въпреки че се надяваме най-студената част на зимата да е
Коментари Харесай

Асоциацията на топлофикациите със съвети за ефективно управление на разходите за топлинна енергия

„ Въпреки че се надяваме най-студената част на зимата да е завършила. Искаме да напомним на всички, които разчитат на централното отопление какви стъпки да следват за оптимално дейно потребление. Особено в този момент когато доста хора работят от вкъщи си, всеки оптимално се старае да пести. “ сподели ръководителят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

Специалистът изясни, че по-ниските температури през зимата са предпоставки за по-висока консумация на топлинна сила. Сред значимите фактори, които въздействат на потреблението, е положението на парцела в това число външни стени, прозорци, порти, покрив и други.

„ Ако желаеме да усъвършенстваме потреблението от значимост е дали сме подхванали ограничения за повишение на енергийната успеваемост в жилището. Такива ограничения са топлинната изолираност, качествените стъклопакети с висока енергийна успеваемост, добре изолирани ли са вратите, каква е настилката на пода и така нататък “, сподели инж. Кремен Георгиев.

Влияние върху количеството на употребяваната топлинна сила оказва и типът на употребяваните отоплителните уреди и от какво са направени. Предлагат се стоманени, чугунени, алуминиеви и радиатори от композитен материал. Максимална енергийна успеваемост се реализира с алуминиеви радиатори. Алуминият е с извънредно високи топлоотдаващи индикатори и за това модерните алуминиеви радиатори реализират най-хубава успеваемост. Най-големият плюс на алуминиевите радиатори е наличната им цена. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Експертът предлага при неявяване и през нощта да не се поддържат високи температури в пространствата.

„ Доказано е, че понижението на външната температура с 1°C усилва потреблението на сила за отопление с към 10%. Но знайте и че намаляването на температурата в стаята с 1°C пести сила! “ сподели инж. Кремен Георгиев.

Важно е да се има поради, че покриването и преграждането на отоплителните уреди със пердета или мебели не се предлага, с цел да не се попречва топлината.

„ Не предлагам да държите отоплителните уреди изцяло студени, тъй като по този начин стените в жилището изстиват и когато пуснете отоплението, уредите употребяват повече сила, с цел да доближат още веднъж до мечтаната висока температура. “ сподели инж. Кремен Георгиев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР