Въпреки че съществуват спрейове, свещи и кремове срещу комари, такъв

...
Въпреки че съществуват спрейове, свещи и кремове срещу комари, такъв
Коментари Харесай

Привличат ли се комарите от определени цветове?

Въпреки че съществуват спрейове, свещи и кремове против комари, подобен резултат може да се реализира и с цветовете на облеклата, откриха американски учени, съобщи в. " Дейли мейл ".

Екип от университета на Вашингтон откри, че аленият, оранжевият, черният и синьо-зеленият цвят притеглят комарите.

Изследването е осъществено с наблюдение на държанието на женски комари Aedes aegypti при разнообразни типове образни и обонятелни дразнители.

Както и при останалите типове, единствено женските от Aedes aegypti са кръвожадни и ухапването им може да съобщи денга, жълта тресчица, чикунгуня и зика. Учените са следили насекомите в дребна камера, изпълвана с обонятелни или образни дразнители, като цветна точка или човешка ръка. Без обонятелен тласък комарите пренебрегвали точката или ръката. При прибавянето на въглероден диоксид те се насочвали към точките, в случай че са червени, оранжеви, черни или синьо-зелени, само че избягвали зелените, сините и лилавите.

Хората издишват въглероден диоксид, който комарите помирисват. Експериментът сподели, че при съществуване на този газ, очите на комарите избират някои дължини на вълните във образния набор.

Възможно е хората да реагират по сходен метод. " Представете си, че вървите по тротоара и ви замирисва на къс и канела " сподели проф. Джефри Рифел от екипа. " Това евентуално значи, че наоколо има пекарна. Ние започнахме да търсим образните сигнали, които търсят комарите, когато помиришат своята версия на пекарна ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР