Въпреки че сърдечно-съдовите проблеми са характерни заболявания при възрастните хора,

...
Въпреки че сърдечно-съдовите проблеми са характерни заболявания при възрастните хора,
Коментари Харесай

Защо сърдечният удар е по-опасен, ако си млад?

Въпреки че сърдечно-съдовите проблеми са присъщи болести при възрастните хора, не е изключена и проявата им и в млада възраст - даже са все по-често събитие. В тази публикация ще си разбираем какво е сърдечен удар, по какъв начин нездравословните привички, към които протягат ръка младежите, се отразяват на сърдечното здраве и също препоръки за предварителна защита.  
 
Какво е сърдечен удар? 
 
Сърдечният удар, именуван също инфаркт на миокарда, е незабавно положение, което настава вследствие понижен или изцяло пресечен приток на кръв към сърцето. Накратко казано: блокиран кръвоток към сърцето. Това задръстване нормално се предизвиква от съсирек в кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват сърдечния мускул - миокарда (коронарните артерии). 
 
Когато притокът на кръв е блокиран, сърдечният мускул не получава нужния О2 и хранителни субстанции, което води до увреждане на тъканта, като даже се унищожава част от нея. Разпознаването на признаците и признаците е от решаващо значение за ранната интервенция, която може да избави животи, надлежно и да защищити от възможни идни затруднения, които ще поясним по-надолу. 
 
Процесът, водещ до инфаркт, включва последователно струпване на мастни отлагания (състояние, известно като атеросклероза) в коронарните артерии. Тоест наслагва се холестерол по хода на кръвоносните съдове, вследствие на което ширината – диаметърът на съда – се стеснява.  С течение на времето тези отлагания могат да се раздерат, образувайки кръвни съсиреци, които запушват кръвоносния съд и попречват притока на кръв към сърцето. Това води до гръдна болежка или дискомфорт, прочут като „ ангина “. Ако блокирането стане цялостно, настава инфаркт. 



Опасността за младите 
 
Представете си сърцето като многолюден град с голям брой пътища (кръвоносни съдове), които доставят всичко належащо за неговото обикновено действие. С напредването на възрастта, градът става “по-мъдър ” и строи спомагателни странични пътища (колатерални кръвоносни съдове) за всеки случай, в случай че главните пътища бъдат блокирани. Тези спомагателни пътища оказват помощ на града да продължи да действа, като пренасочват придвижването. 
 
Сега, представете си инфаркта като съществено блокиране на път. При по-възрастните хора сърцето може да употребява тези спомагателни странични пътища, с цел да заобиколи блокадата и да поддържа града жив. Но сърцето на един младеж нормално няма толкоз доста готови странични пътища, по тази причина блокадата може да бъде пагубна. Ето за какво инфарктът може да бъде по-опасен за по-младите хора – техните сърца към момента не са имали време да построят задоволително обходни пътища! 
 
Кои са рисковите фактори за сърдечен удар в млада възраст? 
 
Информирането по отношение на рискови фактори, предразполагащи към сърдечен удар е от основно значение за предварителната защита, която също ще обсъдим. 
 
Фамилна обремененост 

 
На първо място фамилната обремененост за сърдечни болести може доста да усили риска. Например, в случай че родител или брат/сестра е получил сърдечен удар в ранна възраст, това значи, че е допустимо да имате генетично влечение за сърдечно-съдови болести. Ето за какво е значимо да знаете размера на риска и надлежно да го предотвратите.  
 
Наднорменото тегло 
 
Високата телесна маса и най-много затлъстяването оказват най-голямо отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Млади хора с телесно тегло отвън целесъобразните граници за възрастта, растежа и пола са с висок риск за сърдечни проблеми, по-точно сърдечен удар. Непълноценното хранене с висококалорични и неполезни храни, богати на мазнини и небогати на потребни субстанции и витамини, водят до повишение на „ неприятния “ LDL холестерол.  
 
Диабет 
 
Статистическите данни демонстрират повишаване броя на млади пациенти с диагноза диабет заради неспазване на здравословен метод на живот. „ Захарната болест “ когато не се управлява, води до тежки сърдечно-съдови затруднения, както и утежняване изцяло на системите в човешкия организъм. 
 
Злоупотребата с цигари 
 
Това е идващият мощен рисков фактор. В днешно време постоянно следим този нездравословен табиет да се демонстрира още в ученическа възраст. Младежите протягат ръка към цигарите, без да осъзнават риска от следствията.  
 
Когато човек пуши, се вдишват нездравословни субстанции като никотин и въглероден оксид. Никотинът покачва сърдечната периодичност и кръвното налягане, до момента в който въглеродният оксид понижава способността на кръвта да придвижва О2, което в допълнение натоварва сърцето. Тютюнопушенето поврежда кръвоносните съдове и предизвиква натрупването на мастни отлагания (развива се упоменатата нагоре атеросклероза). Също по този начин намалява равнищата на " положителния " HDL холестерол, който оказва помощ за отстраняването на непотребния холестерол от артериите.  
 
Алкохолна консумация 
 
Прекомерният банкет на алкохол покачва кръвното налягане. Нарушава хормоналния баланс и визира функционалността на кръвоносните съдове. Хроничната алкохолна корист също може да отслаби сърдечната мускулатура, което води до положение, наречено алкохолна кардиомиопатия. Това понижава способността на сърцето да изпомпва кръв дейно, увеличавайки риска от инфаркт. Алкохолът покачва и равнищата на триглицеридите в кръвта. Високите триглицериди са свързани с развиването на атеросклероза, което единствено по себе си е причина за сърдечен удар. 
 
Как се демонстрира, какви са признаците? 
 
Основен признак е болката - с дълготрайност над 20 минути. Проявява се със мощен, кръвоспиращ, притискащ темперамент. Усеща се типична “тежест ” върху гърдите. Отличително е и проявата на по този начин наречената “вегетативна симптоматика ” - гадене, повръщане, изпотяване. Болката е друга по активност - от време на време с дълготрайност до часове. Усеща се тъкмо зад гръдната кост, като продължава към ляво рамо - ръка, посока пръстите. Важна детайлност е, че съществуват и разнообразни от описаните форми. Те се категоризират като нетипични: Може да се усети болежка в епигастриума. Също по този начин има и прояви с водещ признак нюх за зной. Трябва да се подчертае и вероятността от безболкова симптоматика, която е присъща за болните от диабет.  
 
Усложнения на заболяването 
 
Сърдечна недостатъчност 
 
Способността на сърцето да изпомпва дейно кръв може да бъде компрометирана. Например, човек в млада възраст, който е получил сърдечен удар, може да развие сърдечна непълнота, водеща до отмалялост, зной и задържане на течности, които от своя страна също са придружени с затруднения. 
 
Аритмии 
 
Възможност да се прояви неточен сърдечен темп - аритмия, което може да усили риска даже от инсулт и в допълнение засягане на сърдечно-съдовата система. 
 
  Депресия и безпокойство 
 
Психологически затруднения като чести депресивни моменти, тревога и липса на мотивация. Развитието на такива положения след инфаркт повлияват неподходящо всекидневието. Отразява се на метода на хранене, неналичието на предпочитание за придвижване, податливост към затънал метод на живот и намаление качеството му като цяло. 
 
Превантивни мерки 
 
Процесът на атеросклероза се развива последователно в хода на живота. През този интервал не се оповестяват сърдечно-съдови признаци, досега на цялостно задръстване и проявата – сърдечен удар. Съответно развиването на плаките е безсимптомно и заради тази причина би трябвало да предприемете превантивни ограничения и грижи за вашето сърдечно-съдово здраве и общото благоденствие на целия организъм. В следните редове ще ви предложим лесни за съблюдаване и ефикасни привички, които да приложите в метода си на живот: 
 
Контрол на кръвното налягане 
 
Рутинното следене на кръвното налягане е от жизненоважно значение освен за разкриване на проблеми, само че и за предотвратяването им. Редовното наблюдаване може да разкрие ранни признаци на сърдечно-съдови промени, като дава опция за навременна реакция и подобаващи промени в метода на метода на живот, тъй че положението ни да се усъвършенства и да понижим заплахата от риска за сърдечен удар.  
 
В този подтекст надеждният уред за кръвно налягане е незаместим в контрола на сърдечното здраве. Дава ни опция да следим индикаторите си от комфорта на дома и при потребност да потърсим навременна здравна помощ. За задачата се нуждаем от сигурен уред за кръвно като Sendo Advance 3, създаден с патентована технология HIRA, коята засича и проучва аритмия с клинична акуратност в измерването. Предимството да разполагаме с подобен уред с изключение на прецизното оценяване функционалността на сърдечно-съдовата ни система е и, че е автоматизиран. Това основава в допълнение улеснение и също би ни стимулирало всекидневно да си измерваме кръвното. Допълнителен съвет е да се стремите всекидневно едновременно да следите стойностите си на кръвното (най-оптимално е заран преди закуска и вечер също преди хранене). 
 
 

  Здравословна диета 
 
Спазването на хранителен режим, богат на зеленчуци, пълнозърнести храни, неживотински протеини и ниско наличие на наситени мазнини благоприятства цялостното положение на организма и подкрепя вярната функционалност на сърцето. Също и поддържа в норма кръвната глюкоза при диабет. Относно потреблението на месо, също променете навиците си - старайте се да замените аленото месо с пилешко и риба. Избягването на захарни произведения и замяната им с консумация на плодове и сурови ядки също има позитивно въздействие. Колкото по-рано в хода на живота се научим към здравословни хранителни привички, толкоз повече организмът ще ни се отблагодарява с жизнеспособност, мощ и вярно действие. 
 
Редовни упражнения 
 
Включването на най-малко 150 минути физическа интензивност (спортни занимания, лек фитнес, плуване) в седмичния график би понижил риска от сърдечно-съдови проблеми. Може също да избирате да ползвате стълбите вместо асансьора или пък да ходите пеш или с велосипед на работа/университет, в случай че несъмнено това е допустимо.  
 
Отказ от злоупотребата с алкохол и цигари 
 
Тютюнопушенето и алкохолната корист нарушават калиево-натриевия баланс и  водят до свиване на кръвоносните съдове и нарушено кръвообращение. Отказът от тези нездравословни привички е значима стъпка в предварителната защита на сърдечно-съдовите болести. Като цяло е добре не просто да се откажат, а изобщо да не се протяга ръка към тях. 
 
 Sendo

Мониториране на холестерола 
 
Както е добре да мерите всекидневно стойностите си на кръвното налягане, по този начин е целесъобразно най-малко в интервал на всеки 6 месеца да проследявате стойностите на холестерола в кръвта си посредством осъществяване на лабораторни проучвания. След навършване на 20-годишна възраст е хубаво най-малко 2 пъти годишно да си вършиме кръвни проучвания. 
 
В умозаключение:  
 
Да си отговорим обосновано на въпроса “Защо сърдечният удар е по-опасен в млада възраст? ”. 
 
Като за начало е лимитирана осведоменост на младите за рисковите фактори и надлежно техните последици: младежите постоянно имат по-ниска информираност по отношение на рисковите фактори и признаци на инфаркт, смятайки, че този проблем е присъщ за възрастните пациенти. Понякога даже и демонстрират типичните признаци на сърдечен удар, които елементарно се разпознават, само че нормално ги приписват, че са вследствие други аргументи.  
 
В резултат неналичието на задоволително информативност, даже и след прекаран сърдечен удар, неведнъж младите не престават да се излагат на рисковите фактори, неспазвайки превантивни ограничения като препоръките нагоре, и усилват шанса от развиване на по-нататъшни сърдечните увреждания.  
 
ЧЗВ: 
 
Как мога да оценя сърдечно-съдовото си здраве? 
 
Най-лесният метод, даже в домашни условия, е да измерите кръвното си налягане и да ревизирате дали е в норма. Също по този начин, в случай че от дълго време не сте си правили кръвни изледвания, е добре да наблюдавате стойностите на холестерола в кръвта Ви. За хора над 20 години е добре да се наблюдава най-малко един път годишно.  
 
Имам ли риск от сърдечен удар, даже и да нямам генетична предразположеност? 
 
Да, фамилната обремененост не е най-големият рисков фактор за сърдечен удар. Ако се злоупотребява още от тийнейджърски години с алкохол и цигари, имате затънал метод на живот и нямате навика да спортувате, рискът е не по-малък.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР