Въпреки че последните джихадистки атентати в Европа поразиха Франция и

...
Въпреки че последните джихадистки атентати в Европа поразиха Франция и
Коментари Харесай

Джихадизмът в Испания - дискретна, но съвсем реална заплаха

Въпреки че последните джихадистки атентати в Европа поразиха Франция и Австрия, Испания, както и останалата част от континента, остава на прицела на радикалния ислямизъм и опасността е " сериозна ", предизвестяват управляващите и специалистите.

Темата още веднъж е в новините от откливането предишния месец на процеса за джихадистките офанзиви от август 2017 година в Каталуния, при които починаха 16 души в Барселона и в прилежащия град Камбрилс. Предвидено е този развой да завърши на 16 декември.

Освен това през последните седмици станахме очевидци на няколко ареста, последният - на марокански имам, който съгласно полицията е дал през 2018 година " логистична поддръжка " на войник от групировката " Ислямска страна " в Сирия, с цел да се откри в Испания.

От 2015 година Испания е на четвърта степен на терористична паника по петстепенна канара, което значи нараснал риск от атентат.

Джихадизмът съставлява " основната терористична опасност за страната ни и за интернационалната общественост като цяло ", съобщи испанският държавен секретар по сигурността Рафаел Перес Руис по време на скорошен семинар, проведен от мадридския мозъчен концерн " Реал Институто Елкано " (Кралски институт за интернационалните и стратегически проучвания Елкано).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР