Въпреки че по време на дебатите в комисия предложението бе

...
Въпреки че по време на дебатите в комисия предложението бе
Коментари Харесай

Депутатите изненадващо освободиха земеделците от данък върху субсидиите

Въпреки че по време на дебатите в комисия предлагането бе отхвърлено с мотив, че мярката ще усили недостига в бюджета с милиони и е дискриминационна, през днешния ден депутатите от ръководещите обединения, дружно с " Възраждане " и Българска социалистическа партия одобриха земеделците, регистрирани като физически лица, ползващи европейски дотации, да употребяват облекчение, намалявайки данъчната си основа с размера на дотацията. Намалението няма да е повече от 100 хиляди лв..

Минути след гласуването вносителят на предлагането Десислава Танева направи ново, съгласно което мярката ще влезе в действие, в случай че Европейската комисия се произнесе, че това не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Преди дни министър Кирил Вътев съобщи, че земеделските производители ще получат дотации от над 3 милиарда лв. през 2023 г.

Промяната е в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Депутатите гласоподават през днешния ден частта от данъчните закони, които към този момент са гледани в бюджетната комисия, откакто втората част от съвещанието ѝ бе провалено от ГЕРБ и Движение за права и свободи във вторник, само че по-късно двете обединения и Асен Василев се схванаха по какъв начин да продължи бюджетната процедура.

Министърът на земеделието Кирил Вътев разяснява в предаването " Денят с Веселин Дремджиев ", че адмирира всевъзможни решения, които облекчават земеделците. Той обаче посочи, че би трябвало да се ревизира дали то не нарушава някой европейски правилник.

Сред другите признати ограничения е различен налог за събирачите на гъби и диворастящи растения. Той ще е от 30 лв. в месеците, в които правят активност. От Българска социалистическа партия обявиха, че в този момент записаните по тези действия са 30 хиляди души, а наложеният налог би могъл да ги понижи фрапантно.

Освободени от налог върху приходите ще са предаващите боклуци на вторични първични материали.

Бе признато предлагането на финансовото министерство за включването на виртуалните валути в група действия, за които облагаемият приход от чистата облага да бъде понижен с 10%. Идеята е такива приходи да бъдат декларирани.

След като единствено " Продължаваме промяната - Демократична България " го поддържа, не бе признато предлагането на финансовото министертво за стимулиране на потребителите да изискват издаването на фискален или систематичен бон. Предлоението бе за данъчно облекчение за приспадане от общата годишна данъчна основа на 0.5 на 100 от платения налог върху добавената стойност, само че не повече от 100 лева месечно, според данните от фискални и систематични бонове, регистрирани в Националната организация за приходите.

Не бе подкрепено и предложение на Българска социалистическа партия хората до 26 години да са освободени от налог върху приходите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР