Въпреки че перспективата България да се присъедини към еврозоната на

...
Въпреки че перспективата България да се присъедини към еврозоната на
Коментари Харесай

Нова ТВ, бТВ и БНТ ще вземат по 250 - 300 хил. лв. за реклама на еврото

Въпреки че вероятността България да се причисли към еврозоната на 1 януари 2025 година от ден на ден се отдалечава, Министерството на финансите към този момент работи по осъществяването на информационната тактика за разпространение на еврото. Общата стойност на акцията е 10 млн. лева Тя трябваше да стартира много по-рано и в случай че това бе станало, евентуално би предотвратило неяснотите и разпространяването на операции, част от които изясняват разделянето на обществото по тематиката.

През април са оповестени няколко обявления за закупуване на програмно време от малките екрани и радиа. " Те касаят евентуални контракти за закупуване на програмно време и лъчение на осведомителни клипове с публичните радио и телевизия, както и с медийните групи, притежатели на националните ефирни малките екрани ", оповестява служебният финансов министър Росица Велкова в отговор на парламентарен въпрос на депутати от " Възраждане ". За пазаруването на програмно време не се организират публични поръчки, тъй като тези услуги са изключени от използването на Закона за публичните поръчки.

МФ е направило обявления за доброволна бистрота. Процедурата е завършила на 21 април, като не са получили възражения. До момента обаче не са подписани контракти сред МФ и медии за осъществяване на действия по информационната тактика и не са осъществявани заплащания към тях.

Според обявленията най-голяма сума е отделена за пазаруване на програмно време на Българска национална телевизия – 300 000 лева без Данък добавена стойност, следвана от " Нова броудкастинг груп " – 277 000 лева без Данък добавена стойност и " бТВ Медиа груп " – 260 000 лева

МФ има намерение да купува програмно време и от други медии – БНР (75 000 лева без ДДС), " Инвестор.БГ " (70 525 лева без ДДС), " Инвестор ТВ " (29 474 лева.), " Радио Експрес " (23 000 лева.), " Радиокомпания Си Джей " (40 000 лева.).

" Информационната акция е за да се разпространява процеса на подготовка на страната ни за присъединение към еврозоната. Доброто информиране на обществеността за въвеждането на новата валута е от решаващо значение за сполучливото протичане на процеса. Кампания ще включва излъчването на осведомителни видео и аудио клипове за повишение на информираността на жителите за присъединението на страната към еврозоната ", написа в обявленията. Министър Велкова показва още, че ще се даде информация за практическите аспекти за въвеждането на еврото, засягащи живота на хората и уговорките на бизнеса (курс на подмяна лев – евро, времеви интервали за двойно обозначаване на цени, такси за превалутиране, виновни институции и др.).

До момента по информационната тактика МФ е похарчило 57 061 лева за образуване на конференция за еврото и изработването на осведомителни клипове. Отделени са и 84 000 лева без Данък добавена стойност за " Информационно обслужване " за основаването на интернет страница за еврото. Отпуснати са още 800 000 лева на външно министерство и 220 000 лева на Икономическия и обществен съвет към Народното събрания за подготвителни осведомителни и информационни действия в страната и чужбина.

Същевременно вероятността за скорошно участие в еврозоната от ден на ден се отдалечава. Изпълнението на маастрихтските критерии наподобява все по-невъзможно. Държавата продължава да работи без признат бюджет за 2023 година, с вероятността за голям недостиг и високи лихви по дълга. Инфлацията продължава да е измежду високите в съюза. Всичко това се случва на фона на невиждана политическа рецесия, неналичието на вероятност за постоянна власт и голям проблем да се одобряват нужните законодателни промени за присъединението към еврозоната. На всичкото от горната страна по самодейност на " Възраждане " стои и опцията да се организира референдум за отсрочване на еврото. На 7 април партията внесе 590 000 подписа за иницииране на допитването, като ориста му зависи най-много от продължителността на работа на 49-ото Народно заседание.  

 

Инфо: mediapool.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР