Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни

...
Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни
Коментари Харесай

От 900 до 2400 лв. за раждане в болница

Въпреки че от 1 януари тази година лечебните заведения са длъжни да разгласяват на уеб страниците си цените на всички услуги, които дават отвън поетото от здравното обезпечаване, всеобщо информацията липсва. От оповестените цени се вижда, че раждането да вземем за пример започва от 900 лева и стига 2400 лева, пресмята в. „ Сега “.

" Лечебните заведения са длъжни да слагат на общодостъпни места в постройката си информация по отношение на типа и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за метода на заплащането им. Информацията се разгласява и на интернет страницата на лечебните заведения или се оповестява по различен нормален метод, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването ", написа в закона. Тъй като това не е станало, от Министерството на здравеопазването (МЗ) дават на лечебните заведения нов период - до 14 юни, с цел да посочат къде са обявили ценоразписа си, както и да пратят данните на ведомството. Тъй като данни липсват, информация за цени няма и на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

Голяма част от частните лечебни заведения и някои от държавните не са качили всички цени на предоставяните отвън платеното от здравната каса на уеб страниците си. Често лечебните заведения лимитират оповестението на информацията до цената на избора на екип и избора на доктор, които имат нормативен таван - не повече от 900 лева за екип и 500 лева за доктор. Качени са и цени на медицинските услуги на свободни цени, т.е. за неосигурени пациенти или такива, решили сами да покрият цената на лекуването си. Липсват обаче ценоразписите за десетките такси, които пациентите постоянно даже не избират, само че се постанова да заплащат - ВИП стаи, лични медицински сестри, разнообразни типове консумативи, съвещания и административни услуги. Така като се съберат всички такси и услуги, които пациентите даже не са поискали, най-после има случаи, в които се постанова да се заплащат по 1500 лева и повече. Най-ясни са цените на АГ лекуването и най-много на раждането - даже да няма посочени за друго цени, родилките най-малко са наясно в елементи какъв брой ще им коства появяването на детето им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР