Въпреки че остават ангажирани с основната си мисия за предоставяне

...
Въпреки че остават ангажирани с основната си мисия за предоставяне
Коментари Харесай

Библиотеките в област Враца отчетоха дейността си за изминалата 2022 г.

Въпреки че остават ангажирани с главната си задача за даване на достъп до познания и поощряване на грамотността, ролята на библиотеките се простира надалеч оттатък заемането на книги. Библиотеките през днешния ден са портал за достъп до нови услуги и място за връзка и вдъхновяващи срещи.

Библиотеките, както в никакъв случай до момента, са в позицията да играят значима роля в подпомагането на жителите в едно общество, което е по-отговорно към своите потребности и стремежи.

Промените в обществото на знанието изискват осъвременяване и разширение на библиотечните услуги, които би трябвало да са съответни на тези промени. Съвременните библиотеки би трябвало да извършват доста функции. Те би трябвало да посрещат увеличаващото се разнообразие от читателски потребности и в това време да придвижват знанието и полезностите през поколенията. Ето за какво, с цел да осъществят своя капацитет, библиотеките би трябвало да обезпечават необятен диапазон новаторски услуги и да бъдат мост сред традициите и провокациите на новия ден.

Библиотеките имат 1537 556 библиотечни документи. Новите приходи във фондовете са 18643 - 4 310 посредством покупка и 14333 от дарения.

През 2022 година библиотеките от област Враца са записали 20 279 нови консуматори. Заетите библиотечни документи са 361 241, а визитите - 291 455.

Библиотеките от област Враца са кандидатствали по 84 плана, като 63 от тях са утвърдени и финансирани.



Със своите 3 442 начинания и събития, публичните библиотеки на територията на област Враца утвърждават мястото си на водещ културен и информативен център. Предоставяйки еднакъв достъп до информация, съумяват да приобщят всички поданици на своето обитаемо място и дават своя принос за развиване на локалната общественост.

Усилията са ориентирани основно към самодейностите, които подтикват креативното мислене, гениите, творчеството и интереса към търсене на познания и поощряване на четенето.

През 2022 година библиотечните експерти от региона проведоха голям брой начинания с фокус върху принадлежности и подходи за развиване и рационализиране на цифровите умения на своите консуматори.

В осъществяване на отговорностите си по Закона за публичните библиотеки за оказване на експертно-консултантска и квалификационна активност Регионална библиотека „ Христо Ботев ” организира редица семинари за повишение на квалификацията и запознаване с нови положителни практики. В образованията присъединяване взеха всички библиотечни експерти от област Враца.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР