Въпреки че още преди да станат задължителни, вече имаше над

...
Въпреки че още преди да станат задължителни, вече имаше над
Коментари Харесай

Електроните бележки за отсъствия тръгнаха с технически спънки

Въпреки че още преди да станат наложителни, към този момент имаше над 40 000 електронни бележки за извиняване на отсъствия, родители не престават да виждат в тях затруднение, вместо облекчение. И с е-бележката прегледът остава наложителен, а в издаването на документа към момента се срещат неясноти и механически пречки.
В първите 15 дни от началото на образователната година извинителните бележки можеха да се издават и на хартия. Въпреки това, през този интервал над 3300 лекари са издали и над 40 000 електронни бележки. От 1 октомври т.г. обаче формата за опрощение на ученическите отсъствия следва да е единствено електронна. Според указанията на три министерства - на опазването на здравето, на електронното ръководство и на образованието - даже медици, които не работят със здравната каса, ще могат да издават е-бележки, родители към момента се чудят по какъв начин лекарят, при който са отишли на частен обзор, ще им издаде такава.
Най-честото недоволство на родители в обществените мрежи е, че детето е посетило експерт, който няма връзка с националната здравно-информационна система (НЗИС). " Директорът на учебното заведение на щерка ми не можа да ми уточни, в кой документ тъкмо е разказано въвеждането на електронна записка, нейният наложителен темперамент и по какъв начин се действа при изключение ", пита майка. В такива случаи съветът е да се посети и персоналният доктор, което е двойно разкарване.
Макар и рядко, системата дава и засечки. " Синът ми е болен, бяхме при УНГ, тъй като има проблем със сливиците. УНГ експертът даде записка, само че не съумя да издаде електронна - системата имаше някакъв проблем, другояче опита. Та в този момент си имаме хартиена записка, само че не знам дали тя въобще важи ", показа майка във " Facebook ". В случай на механически проблеми напътствията на министерствата гласят, че е-бележката може да се издаде на по-късен стадий - откакто тези проблеми се отстранят, както и че даже да няма интернет, лекарят отново може да издаде е-бележка, тъй като системата работи и офлайн.
Доста родители показват отзиви, че наложеното сега наложително издаване на електронна записка не е съобразено със съществуващата здравна система и нейната специфичност, както и че не са регистрирани някои характерни проблеми, поради което наричат е-бележките дори  " цифров затвор ". " Ако детето ми има електронна здравна записка за 5 дни, само че се почувства добре и желаеме да се върне на четвъртия, може ли да се трансформират датите на към този момент издадена здравна записка, изпратена към този момент електронно? Или детето да си стои у дома крепко... ", пита родител.  " А лекарят може ли да редактира бележката и да я направи единствено за нужните дни? Или да я издаде откакто детето към този момент е добре, а не при разболяването му? Естествено, откакто го е видял при разболяването му ", пита и различен.
Някои майки свидетелстват за това, че децата им са се прибирали и по-рано на учебно заведение, като в този случай на детето не се пишат отсъствия, макар че то има медицинска записка за неявяване през въпросния ден. Други обаче споделят, че не им е било разрешава детето им да се върне по-рано. " Не може да се върне по-рано. В нашето учебно заведение има осъден класен началник за сходно нещо. В момента на връщане на детето е вървяла инспекция и са ги хванали ", споделя родител.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР