Въпреки че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите

...
Въпреки че официалните данни сочат, че около 40% от изследващите
Коментари Харесай

Лекарите искат карантина за хората с положителни антигенни тестове

 Въпреки че формалните данни сочат, че към 40% от изследващите се за COVID-19 дават позитивни проби, действителният % на заболелите българи е 60-70. Това сподели ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров на брифинг в сряда. Медиците настояха и позитивните бързи антигенни проби да бъдат опция на PCR проучванията и да станат изискване за налагане на наложителна карантина.

Д-р Маджаров сподели още, че съгласно анекс, изпратен до него нощес, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста. А до дни посоки за такова проучване, както и за антигенните проби, ще могат да издават и персоналните лекари.

Безплатниte изследвания обаче ще се издават единствено на хора, които имат най-малко два от признаците на COVID-19. PCR тестовете ще се вършат единствено в лабораториите, които работят със Здравната каса, а антигенните ще се правят в Коронавирус зоните пред самите ДКЦ-та.

Той и сътрудниците му от Съюза приканиха управляващите за по-бързи дейности и решения в изискванията на пандемия. И подчертаха, че проточили се във времето договаряния са причина за забавянето при взимането на някои ограничения. Организация липсвала и във връзка с дейностите на общопрактикуващите лекари.  

" БЛС е неудовлетворен от процеса на водене на договаряния, а не от резултата ", акцентира доктор Стоян Борисов, основен секретар на Съюза.

" Не търсим спорове и отговорни, а решения ", разяснява доцент Любомир Киров, ръководител на НСОПЛБ. И добави:  " Антигенните проби са доста подобаващи. Но няма протокол за държание при лекуване. И няма по какъв начин да има подобен, откакто разпоредбите към момента не са ясно написани ".

Д-р Маджаров коментира и работата на персоналните лекари и недоволствата от пациенти, че GP-тата не подвигат телефоните си. Според доктор Маджаров няма по какъв начин всеки доктор да приказва по телефона, до момента в който пред кабинета му се вие опашка и в случай, че е обллечен в защитно облекло. " Постоянното пипане на телефона е директен път към заразяване ", акцентира доктор Маджаров.

От Лекарския съюз имат увещание, че на този стадий фармацевтите няма да бъдат глобявани за това, че дават медикаменти по рецепта, изпратена по телефона, добавя още " Нова ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР