Въпреки, че най-големите партии в парламента обявиха, че ще отхвърлят

...
Въпреки, че най-големите партии в парламента обявиха, че ще отхвърлят
Коментари Харесай

Кабинетът одобри проект на бюджет без мерките за повече приходи

Въпреки, че най-големите партии в Народното събрание оповестиха, че ще отхвърлят още на първо четене, проектобюджета на Министерството на финансите, в който е заложен недостиг от 6.4%, държавното управление утвърди документа на изключително съвещание през днешния ден.

В известието за решението, изпратено до медиите, се показва, че не са обсъждани и одобрявани ограниченията, които предвиждаха корекции в някои налози и въвеждането на налог свръхпечалба за да се понижи размерът на бюджетния недостиг до 3%, с цел да отговори на критериите за влизане на България в еврозоната.

И в известието се показва това, което към този момент финансовият министър Росица Велкова изясни - че високият недостиг е вследствие на несъразмерните разноски, утвърдени от предните 3 национални събрания. " С цел дефицитът да бъде в границите на фискалните ограничавания по националното и европейското законодателство, служебното държавно управление приготви приходни и разходни ограничения със съответните резултати и оферти за законодателни промени за реализиране на бюджетно салдо с недостиг до 3 %, в границите на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък. В резултат на получен явен политически сигнал, че приходните ограничения няма да бъдат подкрепени, държавното управление предлага бюджет при настоящо законодателство без отразяване на квалифицираните ограничения ", написа още в известието.

С това е обяснено и за какво средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2023- 2025 година е създадена при опазване на настоящото законодателство, възоснова на пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите за развиването на стопанската система и на предварителните данни за доклада на бюджета за 2022 година.

Запазени са текстовете за повдигане на някои приходи - като минималната заплата, която към този момент съгласно Кодекса на труда се актуализира по отношение на междинната заплата. Затова се предлага през 2023 година да доближи 780 лева

Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10 % за структурите, които не са получили такова нарастване през 2022 година.

В законопроекта е заложено държавните предприятия да внесат в хазната 50% дял за годината. През седмицата някогашният финансов министър внасянето на цялата облага на тези сдружения в бюджета, само че служебният министър председател за рисковано. Средната пенсия през 2023 година ще доближи 788.10 лева Това планува планът на Закон за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година, който беше утвърден от държавното управление. В него е заложена от 1 юли всички пенсии да се усилят с 12 на 100. Министерският съвет утвърди и план на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година

За момента двете най-големи обединения в парламент ГЕРБ и " Продължаваме промяната-Демократична България " се договориха да не се орязват обществените разноски в бюджета и да не се трансформират налозите. След среща в Министерството на финансите, само че в отсъствието на Росица Велкова,, че има вид за бюджет с 3% недостиг. " Технологично това ще се случи, като на първо четене бъде отритнат този бюджет с недостиг с 6.4%, след което да бъде поправен от министерството и да влезе с 3% и съответно заложени политики, които Народното събрание би приел ", сподели Василев.

Преди началото на съвещанието през днешния ден пък министър председателят Гълъб Донев разгласи, че чака партиите да понижат недостига в бюджета.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР