Въпреки че може би си мислите, че кражбата на самоличност

...
Въпреки че може би си мислите, че кражбата на самоличност
Коментари Харесай

4 признака, че сте жертва на кражба на самоличност (и какво да правите по въпроса)

Въпреки че може би си мислите, че кражбата на идентичност в никакъв случай няма да ви се случи, за жалост това е прекомерно постоянно срещан и възходящ проблем. Само през първата половина на 2023 година е имало почти толкоз отчети за кражба на идентичност, колкото през цялата 2019 година според Федералната комерсиална комисия (FTC).

Във всички типове измами, в това число кражба на идентичност, междинната загуба е $541 тази година, споделя FTC. Но даже и да възстановите загубите си, времето и стресът могат да се натрупат. Още по-лошо, може да се сблъскате с провокации като да получите отвод, когато се пробвате да отворите нова сметка или заем, или може да се сблъскате с кредитни проблеми, без да го осъзнавате.

Освен това, кражбата на идентичност, дружно с други финансови закононарушения, постоянно не се рапортува. Javelin Strategy & Research открива доста по-големи цифри: през 2022 година 15 милиона консуматори в Съединени американски щати са били изправени пред загуби от обичайни измами със идентичност, които са добавили до 24 милиарда $, или приблизително 1600 $ на човек.

Така че не предполагайте, че няма да станете жертва на кражба на идентичност. Бъдете бдителни, като търсите признаци за кражба на идентичност. Научете по какъв начин да отбраните самоличността си с LifeLock тук през днешния ден.

4 знака, че сте жертва на кражба на идентичност

Ако сте претърпели едно или повече от следните неща, може да сте жертва на кражба на идентичност.

Неочаквани сметки или такси

Ако получавате сметки от търговци на дребно, търговци на коли или където и да е другаде за нещо, което не сте купили, това е червен байрак.

Тези сметки или такси могат да зародят по няколко метода. Например, някой може да получи информацията за вашата кредитна или дебитна карта и да стартира да прави лъжливи покупки, в който случай евентуално желаете да оспорите тези такси и да ги докладвате като машинация на вашата финансова институция и вероятно на правоприлагащите органи.

Някой може също да употребява вашата информация, с цел да получи услуги като медицински грижи и по-късно сметката да ви бъде изпратена.

„ Трябва да отбраните персоналната си информация, да проверявате медицинските сметки и извлечения и докладвайте съмнителни обвинявания или измами “, казва Офисът на основния контрольор на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Съединени американски щати.

LifeLock може също да ви помогне да се преборите против кражбата на идентичност. Научете повече за това по какъв начин работи тук.

Неправилни детайли в кредитния доклад

Друга улика за открадната идентичност е, в случай че видите неправилни детайли в кредитния си доклад. Обърнете внимание, че това е единственият източник, акредитиран от държавното управление за достъп до безвъзмездни кредитни доклади.

Ако в никакъв случай не сте вземали избран заем за кола или сте отваряли съответна кредитна карта, да вземем за пример, само че те се демонстрират на вашия заем отчет, тогава това може да значи, че сте жертва на кражба на идентичност.

Ако това се случи, можете да поставите сигнал за машинация в кредитния си доклад от трите съществени кредитни бюра, което затруднява новите сметки да да бъде отворен на ваше име. Можете също по този начин да поставите заледяване, което ще блокира откриването на нови сметки, както обяснява FTC.

В допълнение към търсенето на сметки, вижте дали имате непредвидени кредитни запитвания или адреси във вашия кредитен доклад, отбелязва Experian. Оттам можете да подадете полицейски отчет и да работите с кредитно бюро за разрешаване на казуса.

За да отбраните самоличността си и да разпознаете измамите в точния момент, можете също да употребявате услуги за отбрана като LifeLock, които могат да ви предупредят за подозрителна активност, преди вие сами да я видите в кредитния си доклад.

Нови сметки, ненадейно открити на ваше име

Кредитният ви доклад не е единственото място, където можете да намерите нови сметки, които не мислиш, че си отворил.

Например основният прокурор на Тексас споделя история за полицейски лейтенант от Хюстън, който е имал сметки за търговия, открити на негово име три пъти.

Ако нещо сходно ви се случи, крадецът на идентичност може да извърши машинация с скъпи бумаги от ваше име или да провокира данъчни последствия. Така че, потърсете имейли и писма за нови сметки и в случай че не сте ги отворили, помислете дали да не се свържете с тези компании за обяснение (намерете информация за контакт непосредствено на уеб страницата им, с цел да намалите риска да попаднете на фишинг измама), дружно с евентуално взимане стъпки като заледяване или слагане на сигнали за машинация във вашите кредитни доклади и свързване с правоприлагащите органи.

Тук също услуга за отбрана на персоналните данни като LifeLock може да ви предизвести за нови сметки, открити на ваше име. По този метод можете бързо да видите дали е зародило нещо евентуално лъжливо, преди да се трансформира в по-голям проблем.

Неправилни документи, свързани с налози

Получаване на документи, свързани с налози, като неточност W2 или да разберете, че вашата данъчна декларация има повече доходи, в сравнение с сте мислили, че сте съобщили, може да наподобява нещо положително. В последна сметка, не е ли добре да вършиме повече пари? Проблемът е, че това може да са признаци за кражба на идентичност и няма да видите нарастване на приходите.

„ Крадците на идентичност постоянно крадат самоличността ви, като оповестяват за приход, който не ви принадлежи, и по-късно осребряват данъчна декларация. Внимавайте за вести, че е подадена данъчна декларация под ваше име ", споделя отделът по потребителски и бизнес въпроси на окръг Лос Анджелис.

Измамите с данъчна идентичност могат даже да включват персонални измами. Някой може да се показа за сътрудник на IRS и да се появи в дома ви, с цел да ви принуди да дадете скъпа информация или даже да извършите излишно заплащане.

За да понижи този риск, IRS обяви през юли 2023 година, че завърши без предизвестие визити във всички случаи, с изключение на в редки случаи.

Бъдете бдителни, когато става въпрос и за други форми на връзка. „ Измамниците, представящи се за чиновници на IRS, употребяват имейли, текстови известия и телефонни позвънявания, с цел да подмамят неволни жертви “, обяснява LifeLock. Въпреки това IRS казва, че нормално първо ще се свърже с данъкоплатците посредством писмо или уведомление.

Научете повече за това по какъв начин LifeLock може да отбрани вашата идентичност тук през днешния ден.

Долната линия

Това са единствено няколко от многото способи, по които може да се извърши кражба на идентичност. Като цяло внимаването на кого давате персоналната си информация и следенето за непредвидени такси или действия от ваше име може да ви помогне да намалите риска от кражба на идентичност.

Все отново е мъчно да управлявате отбраната против кражба на идентичност сами. Новите технологии улесняват сканирането на интернет, в това число тъмната мрежа, за самодейно идентифициране къде сте изложени на риск. Закупуването на услуга за отбрана от кражба на идентичност като LifeLock може доста да помогне за понижаване на риска от кражба на идентичност, ограничение на следствията, в случай че възникне машинация със идентичност, и като цяло ще ви даде повече успокоение.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР