Въпреки че Конституционния съд бе сезиран за противоконституционност, въпреки протестите

...
Въпреки че Конституционния съд бе сезиран за противоконституционност, въпреки протестите
Коментари Харесай

Сред жалби и призиви да не го правят: Атанасова и Белазелков се заклеват като съдии в КС

Въпреки че Конституционния съд бе сезиран за противоконституционност, макар митингите на съсловните организации, Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се чака да се закълнат през днешния ден като съдии в Конституционен съд. През миналата седмица имаше доста апели двамата да се откажат от церемонията до момента в който Конституционен съд не реши дали изборът им дава отговор на главния закон или не, откакто бе сезиран от президента Румен Радев, а преди ден образува дело.

От 11:00 часа в залата за открити съвещания на Конституционния съд ще се състои церемонията по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии от парламентарната квота.

Клетвата ще се постави в наличието на ръководителя на Народното събрание, на президента и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Засега не се чака президентът Румен Радев да повтори дейностите на предшественика си (2012-02017) Росен Плевнелиев, който неодобрява клетвата на Венета Марковска и процедурата бе счетена за незавършена. По това време против определената за съдийка в Конституционен съд имаше съществени обвинявания в осъществени закононарушения.

Сезирането от страна на държавния глава бяха предстоящи като се има поради освен по какъв начин протече цялата процедура по номинирането и избирането на Атанасова и Белазелков, в това число, както Клуб Z писа, с опит за бламиране от страна на болшинството на самия Конституционен съд. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната-Демократична България " съзнателно прескочиха решението му, от което следваше Атанасова и Белазелков да имат 7-, а не 9-годишни мандати, като пришпориха избора за деня преди въпросното решение, обнародвано в " Държавен вестник ", да влезе в действие.

Но освен: в актовете, които бяха гласувани в зала предишния петък, ръководещото болшинство бе записало невиждано, че двамата съдии се избират за период от 9 години - нещо, което до момента в никакъв случай не се бе случвало. Продължителността на мандатите е записана в Конституцията и не е Народното събрание този, който ги дефинира с решенията си, акцентираха адвокати, акцентира в този момент и президентът.

Радев нападна ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и със личните им промени в главния закон и по-точно - записаният от тях нов текст, че Народното събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. 

" Докато парламентарното болшинство обсъждаше и приемаше промени и допълнения на Конституцията, стимулирани с публичната нужда от справедливи критерии и деполитизация на процеса при избора, в това време то стартира, организира и завърши процедура в нарушаване на тези конституционни условия ", посочи Радев в жалбата до Конституционен съд.

Изборът на Атанасова и Белазелков бе предупреден, просто официално мина през процедура.

Със същите претекстове като тези на президента и Висшият адвокатски съвет се разгласи срещу избора и изиска Народното събрание да го ревизира.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР