Въпреки , че изпращането на първата фактура по плана за

...
Въпреки , че изпращането на първата фактура по плана за
Коментари Харесай

Търг на МВР бави 2.5 млрд. лв. по плана за възстановяване

Въпреки, че изпращането на първата фактура по проекта за възобновяване за 2.5 милиарда лева е въпрос на дни, процесът продължава да е в задънена улица. Служебното държавно управление към момента не може да изпрати така наречен първа " фактура " поради проблем с търга за мобилната радиокомуникационна система TETRA на Министерство на вътрешните работи, стана ясно от изявление в четвъртък на вицепремиера Атанас Пеканов.

В последния си работен ден на поста – 1 август, някогашният вицепремиер Асен Василев изпрати, съгласно което Министерството на финансите до дни ще подаде първото искане за приемане на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Това обаче продължава да не се случва, а служебният кабинет се зае да към въпросната " фактура ".

21 от нужните 22 ограничения за приемане на първото заплащане са изпълнени. Все още обаче има проблем с търга за TETRA системата на Министерство на вътрешните работи. Открита е тръжна процедура, само че на нея не се е явил нито един претендент. " Ще беседваме с Европейската комисия по въпроса, с цел да потърсим решение ", разгласи Пеканов. Той не се ангажира със период по кое време тъкмо първото искане на стойност 2.5 милиарда лева ще бъде пратено в Брюксел.

България може да разчита да получи средствата няколко месеца по-късно. Според Пеканов на този стадий няма риск парите да не влязат в бюджета до края на годината. Ако това въпреки всичко се случи, казусът с недостига ще е сериозен.

Докато осъществяването на изискванията за първото заплащане е на финалната права, по втората " фактура " на стойност 724 млн. евро (1.4 милиарда лева.) следва сериозна работа, стана ясно от думите на Пеканов. Тези средства следва да се получат следващата година, само че за задачата Народното събрание незабавно би трябвало да одобри основни законодателни промени, както и да започват редица капиталови планове.

За парите от Брюксел основни са законопроектите за противодействието на корупцията, за държавната организация по вписванията, за чужденците, за електронното ръководство, за енергетиката, за ВЕИ, за публичните поръчки. България ще би трябвало да одобри и закон за персоналния банкрут.

Ако всичко това се случи, в идните месеци по проекта за възобновяване би трябвало да започват процедури за 3.7 милиарда лева, обясни Пеканов.

Във връзка с Петканов сподели, че е доста евентуално да се стигне до отплата посредством подготвяния нов инструмент на Европейски Съюз за реакция на енергийната рецесия REPower EU.

По отношение на оперативните стратегии служебният вицепремиер сподели, че досега в Брюксел са изпратени четири, а три са утвърдени – за човешки запаси, храни и обучение. Изпратена за утвърждение е и програмата за транспортна съгласуваност. Остават още пет – за районно развиване, околна среда, просвета, конкурентоспособност и техническа помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР