Въпреки че е почивен ден в разгара на лятото, темата

...
Въпреки че е почивен ден в разгара на лятото, темата
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли и с колко още парното и хллябът?

Въпреки че е почивен ден в разгара на лятото, тематиката за цената на природния газ и парното продължава да е гореща. Причината - рекордното повишаване на синьото гориво може да докара до невиждано висока цена на парното и топлата вода. От Aсоциацията на топлофикационните сдружения са подготвени да изискат двойно нарастване на цените за топлинна сила от 1 януари.

В същото време производители предизвестиха, че цената на хляба отново потегля нагоре - с 8 до 10 %, поради газа. Нулевото Данък добавена стойност не можело да компенсира шоковото повишаване на синьото гориво. Повишената с рекордните 60 % цена на природния газ ще докара до съществени разтърсвания в бизнеса. Хлебопроизводители са безапелационни, че повишаването на газа неизбежно ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и доста компании ще се откажат да работят, поради невъзможността да покрият разноските си.

Хлебозаводът в Белослав работи напълно с природен газ. Сметките им демонстрират, че откакто нулевият Данък добавена стойност на хляба стабилизира цената, шоковото повишаването на газа още веднъж ще я увеличи. Димитър Петров е хлебопроизводител. Според изчисленията му повишаването на насъщния ще е с сред 8 и 10 %. " Ще преценим по кое време и с какъв брой би трябвало да вдигнем цената”, прибавя той.

Рекордно скъпият природен газ ще докара до отдръпване на хлебопроизводители от пазара – считат от сектора. А алтернативата за работа на ток не е по джоба на всеки производител. Очакванията, че до края на годината някои компании ще затворят, са действителни, счита Мариана Кукушева от Националната асоциация на хлебопроизводителите.

Притеснения има и измежду семействата. Все по-чести отводи от отопление на газ и рекордно търсене на климатици регистрират в Казанлък през последните седмици.

В същото време топлофикационните сдружения са подготвени да изискат двойно по-високи цени от януари, с цел да устоят на новото повишаване на газа. " Буквално вървим към удвояване на цените - като прогноза говорим”, споделя Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите. Оттам са уверени, че има един вид, който да подкрепи и бизнеса, и потребителите.

На този стадий към момента няма решение на служебното държавно управление дали още веднъж ще има помощи за газа. А по думите на Кремен Георгиев в случай че се стигне до най-лошия сюжет - липса на синьо гориво, топлофикациите могат да устоят на мазут не повече от 10-15 дни по време на отоплителния сезон.

По-скъпият газ ще усили задълженията на топлофикация-София. Прогнозата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Общината в София готви и ограничения за понижаване на потреблението през зимните месеци.

Източник: Нова телевизия
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР