Въпреки че дори могъщите дъбове падат рано или късно, някои

...
Въпреки че дори могъщите дъбове падат рано или късно, някои
Коментари Харесай

Древен дъб в Италия се оказа почти на 1000 години

Въпреки че даже могъщите дъбове падат рано или късно, някои се извисяват съвсем хилядолетие – даже и при най-суровите условия.

Радиовъглеродно датиране разкри, че дъб на каменист скат в националния парк Аспромонте в Южна Италия, е устоял на смразяващи температури, снежни стихии и мощни ветрове повече от девет века.

Самото дърво можете да видите

Изглежда, че дървета като това могат да живеят доста по-дълго, в сравнение с сме предполагали даже на над 1000 метра надморска височина.

Около античния дъб има и други много остарели дървета - на възраст от 570 до 934 години. Най-възрастно се е оказало най-малкото дърво - със строшен връх и корона като байрак. Учените са го нарекли Деметра.

" Тези остарели дървета са очевидци на предишното ни ",  каза Лучо Калканиле от университета на Саленте. " Историята на климата, на слънчевата интензивност, на човешкото влияние върху природата е записана в пръстените им ".

Колкото и незабравим да е италианският дъб, който е най-старото твърдо дърво в умерения пояс, има доста по-древни дървета от него. Известни са иглолистни екземпляри на по няколко хиляди години. Цъфтящите дървета с твърда дървесина обаче нормално гният след няколкостотин години.

Изследванията са посочили, че Деметра още пораства - с по към 0,4 см на година. Уникалното при нея е височината, на която вирее. Другите антични дървета с твърда дървесина в Европа са в равнинни и хълмисти региони. Това са букове, които са с 300 години по-млади.

Изследването е оповестено в Ecology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР