Въпреки че дефицитът ще надхвърля критериите за влизане в еврозоната,

...
Въпреки че дефицитът ще надхвърля критериите за влизане в еврозоната,
Коментари Харесай

България се стреми да приеме еврото през 2024 г. въпреки растящия дефицит

Въпреки че дефицитът ще надвишава критериите за влизане в еврозоната, България резервира задачата да вкара единната валута през 2024 година. Това излиза наяве от конвергентната стратегия за интервала 2021-2023 година, гласувана на 5 май от кабинета и оповестена през днешния ден на уеб страницата на Министерството на финансите.

С програмата се завишава дефицитът, предстоящ в края на тази година поради преизчисления на данни.

Към края на 2023 година страната ще приключи с недостиг от 3,1 на 100, което надвишава лимита от три на 100, заложен по Маастрихт, излиза наяве от конвергентната стратегия. Тя се създава всеки април, а разликата сред числата в закона за бюджета идва от обстоятелството, че се работи по разнообразни методологии – начислена и касова.

Към момента по европейската методология към края на годината дефицитът би трябвало да е 5,2 на 100, а не 5,6 на 100 – както написа в новия документ.

Неофициално специалисти обясниха за националното радио, че става дума за техническа промяна, а не за съществено повишение на дефицита в хазната.

Разликата при сметките на начислена основа може да не докара до нужда за промени в бюджета на касова основа, считат специалистите.

Става дума за разлика към 700 милиона лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР