Въпреки че Черно море отпадна изненадващо рано за Купата, отборът

...
Въпреки че Черно море отпадна изненадващо рано за Купата, отборът
Коментари Харесай

Илиан: Водя България заради добрата работа на футболистите в Черно море

Въпреки че Черно море отпадна изненадващо рано за Купата, тимът влиза като лидер в класирането във второто завъртане на шампионата.

Пред Гонг   треньорът на „ моряците “ Илиан Илиев направи равносметка на постигнатото до момента и разкри упованията си от отбора за представянето му отсега нататък в елита. Специалистът назова също и главната причина да поеме националния тим на България.

- Г-н Илиев, дни след загубата в Ловеч и откакто анализирахте мача, по какъв начин ще коментирате отпадането на Черно море за Купата?

- Неприятно е за жалост, че не можахме да повторим или да подобрим в шампионата това, което постигнахме предходната година. Не влязохме добре в мача, и по този начин и го завършихме. Аз съм отговорен за което, тъй като не съумях да активизирам футболистите за този сложен мач. Но с един мач нито нашият тим ще стане по-слаб, нито футболистите по-лоши, нито треньорите му по-слаби. Трябва да си извлечем поуките, тъй като когато не влизаш на 100 % и не си нападателен, мобилизиран и виновен, се случва това, което стана в Ловеч. За страдание видях, че с един мач много хора не помниха какво направихме в последните месеци.

- След първото завъртане в шампионата Черно море е водач Вашата оценка за представянето на отбора в тези 15 мача?

- Не бих споделил, че сме водачи, защото Лудогорец има един мач по-малко. Но най-важно е, че направихме нещо, което не се е случвало в историята на клуба и това ни дава самочуствие, че се оправяме добре, без значение, че се борим с тимове с по-голям запас от нашия. Знаем, че няма да е елементарно отсега нататък, защото ще има санкции и травми (Дай Боже да няма), а се видя, че не разполагаме с доста варианти.

- Отговаря ли точковият актив на тима на показаното от него на терена?

- Мисля, че да. В някои срещи заслужавахме повече, само че в други компенсирахме, тъй че тези точки са действителни.

- В кои срещи Черно море игра ли се приближи до това, което желаете да виждате от него?

- Не желая да различавам обособени дуели, удовлетворен съм от самочувствието, с което играем и като посетители и вкъщи. Навън, на съвсем всички водещи тимове, изключвам Лудогорец и Локомотив Пловдив, гостувахме и не загубихме. На Левски отстъпихме, само че рано останахме с човек по-малко. Това демонстрира самочувствие, нрав и израставаме, защото преди години, а и в исторически проект за нашия тим бе, и е било мъчно да се показва толкоз добре на непознат терен.

- Доволен ли сте, че вашите подопечни се оправят еднообразно положителни и като домакини, и като посетители?

- Ние го вършим това през последните години и по тази причина имаме съвсем идентичен актив като домакини и посетители. Прези тази есен хубавото е, че при гостуванията на водещите клубове показахме по-голямо самочувствие и убеденост.

- Къде имат запаси „ моряците “?

-  Основно в завършващата фаза, защото видяхте, че в последните мачове там имахме проблеми. В последния мач спечелихме с два гола след статични положения на двамата ни централни бранители. В Ловеч преди дни пък и тримата ни централни нападатели играха, само че не успяхме да отбележим гол. Това обаче не се случва за първи път. Миналата година, когато продадохме Сердюк, след това имахме проблеми в завършващата фаза, а в този момент се получава същото след прехвърлянето на Матеус. Просто същата обстановка се повтаря за жалост, само че в този момент сме по-силни групово и ще намерим метод да продължим положителното си показване.

- Как би трябвало да продължи да се показва Черно море, с цел да приключи на колкото се може по-високо място в класирането?

-  Тябва да бъдем по-ефективни в завършващия удар, защото в доста мачове сътворяваме обстановки, в които може да осъществяваме. Трябва да търсим метод да вкарваме повече голове, би трябвало да се подобрят и хората на фланговете, защото нямат доста голове. А там са играчи, които вземат участие в построяването и завършването на офанзивите.

- Ако би трябвало да сравните Черно море с неговите съперници за челото, какво бихте споделили?

- Ние гледаме единствено нашия тим. Знаем си бюджета и опциите, на моменти играчите дават съвсем максимума от себе си и съм щастлив, че ги караме да го вършат, а и те имат съзнанието да го създадат и осъзнават значимостта на всеки дуел. Просто колективът ни е доста добър, и всеки се стреми да дава максимума. Но има и хора в тима, които могат и би трябвало да вършат повече, тъй като разчитаме на тях, и те би трябвало да го осъзнаят към този момент, до момента в който не е станало късно.

- Във вторник приемате мощен противник, какъвто е Арда. Очакванията Ви за дуела?

- Доста тежък мач ще бъде, защото съперникът е отракан и  ще е много мъчно. Арда има положителни футболисти, и съумя да се укрепи през лятото, в един стадий бяхме и в конкуренция с тях за Станислав Иванов, само че те го взеха, а не ние. Това демонстрира, че те разполагат със стабилен бюджет, а и настрана имат сработен състав. Ще играем в ранен час в работен ден, нека повече хора да дойдат, с цел да ни поддържат. Ще е нужно.

- Има ли интерес към ваши играчи и имате ли потребност от нови попълнения през зимата?

- За интерес към наши футболисти не е редно да приказвам в този момент, само че сигурно, в случай че желаеме да продължим развитето си, би трябвало да се подсилим с няколко нови играчи, с цел да имаме по-голям избор за състава. Видяхте, че откакто излязоха 4 съществени реализатори за дуела с Литекс, имахме малко разновидности.

- Вашето обръщение към почитателите на „ моряците?

- Да ни поддържат, както са го правили до момента, а ние ще даваме всичко от себе си, с цел да ги радваме. Видя се, че като сме дружно, много неща могат да се реализиран. Отборът обаче подвигна високо летвата и след един крах някои отидоха в другата прекаленост, само че единственото, за което мислим, е да се развиваме и да надграждаме.

- Какво значи за Вас и клуба избирането Ви за селекционер  на националния отбор на България?

- Клубът ме поддържа и за нас е извънредно самопризнание, за което съществена заслуга имат футболистите, тъй като точно те пресъздават концепциите на треньора на терена. Така че поканата към мен да повеждам България е разследване от положителната работа на играчите на Черно море.

- Държавният отбор е голямо предизвикателство, само че и Черно море прави мощен сезон. Как ще успявате да сте на висота и на двете места?

-  Това беше и моето главно условие – да съвместяваме с Петьо Костадинов двете длъжности, защото няма по какъв начин да си тръгнем в този момент от Черно море, тъй като би трябвало да се опитаме да продължим  да се представяме по същия метод, или по добре. И да опитаме да променим нещо в националния тим, тъй като всеки българин беше безжалостен почитател на националния тим, за жалост напоследък не е тъкмо по този начин.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР