Въпреки, че Алберт Айнщайн е успял да убеди президента Рузвелт

...
Въпреки, че Алберт Айнщайн е успял да убеди президента Рузвелт
Коментари Харесай

Ето каква е причината Айнщайн да не участва в проекта Манхатън

В ъпреки, че Алберт Айнщайн е съумял да убеди президента Рузвелт да сътвори атомна бомба, физикът

Американските чиновници се тормозили, че левите политически възгледи на Айнщайн го вършат опасност за сигурността.

През август 1939 година Айнщайн изпраща писмо до Рузвелт, в което предизвестява, че нацистите биха могли да разработят атомна бомба, и предлага " бързи дейности от страна на администрацията ", а точно пускане на лична нуклеарна стратегия.

Писмото се базира на работата на унгарския физик Лео Силард. Унгарецът също взе участие в правенето на писмото, което Айнщайн подписва. Според Американския природонаучен музей, разследващото ръководство на американската войска имало опасения по отношение на политическата идеология на Айнщайн и през юли 1940 година му било отказано да работи по плана.

Служителите на разузнаването, не разрешават на учените, участващи в програмата, ръководена от Опенхаймер, да се съветват с Айнщайн.

Проектът " Манхатън " е публично основан през август 1942 година, месеци след присъединението на Съединени американски щати във войната. В рамките на многогодишната стратегия са създадени първите в света нуклеарни оръжия, които през 1945 година са хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР