Въпреки бума на заетостта в “зелената икономика”, 13,7 милиона работни

...
Коментари Харесай

Азия губи най-много работни места от автоматизацията


Въпреки взрива на заетостта в “зелената икономика”, 13,7 милиона работни места в азиатско-тихоокеанския район ще бъдат тотално унищожени поради роботизацията (снимка: CC0 Public Domain)

Работниците в Индия, Китай, Южна Корея, Австралия и Япония са изложени на по-голям риск да изгубят местата си поради автоматизацията и роботизацията, в сравнение с техните сътрудници в Европа и Северна Америка, демонстрира изследване на Forrester. Тенденцията е проблем макар основаването на нови работни места в зелената стопанска система и ИКТ промишлеността.

До 2040 година се чака да бъдат съкратени 63 милиона работни места в района – точно заради автоматизацията. Повече от 247 милиона от тези застрашени работни места са в промишлености, които са по-податливи на автоматизация, като да вземем за пример строителството и селското стопанство.

Загубата на работни места ще бъде отчасти обезщетена от зелената стопанска система, защото повече страни са ангажирани с стратегии за въглеродна индиферентност. Според прогнозата на Forrester, до 2040 година Индия, Китай, Южна Корея, Австралия и Япония ще основат 28,5 милиона нови работни места в региона на възобновимата сила, зелените здания, интелигентните градове и интелигентната инфраструктура и професионалните услуги.
още по темата
Но даже със основаването на нови работни места в бранша на зелената стопанска система и осведомителните и информационните технологии (ИКТ), въпреки всичко 13,7 милиона работни места в района ще бъдат изгубени заради автоматизацията. Освен селското стопанство и строителството, наклонността ще засегне търговията на едро и дребно, превоза, хотелиерството и развлеченията.

Всяка страна е изправена пред разнообразни провокации. Някои от засегнатите страни съставляват стопански системи, които зависят точно от секторите, подлежащи на автоматизация. Същевременно в доста от въпросните страни проблем е застаряващото население и намаляването на размера на работната ръка.

„ За да се приготвят за измененията, провокирани от автоматизацията, петте най-големи стопански системи в Азиатско-тихоокеанския район ще би трябвало коренно да премислят тактиките си за работната мощ “, споделя Майкъл О’Грейди, основен планиран анализатор във Forrester. Като част от решението се показват вложенията в STEM обучение [наука, технологии, инженерство и математика], образование на софтуерна работна мощ и отбрана на правата на служащите на свободна процедура.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР