Въпреки безпрецедентните западни санкции руската валута се задържа добре миналата

...
Въпреки безпрецедентните западни санкции руската валута се задържа добре миналата
Коментари Харесай

Отложен ефект: Какво ще се случи с рублата в новата година

Въпреки невижданите западни наказания съветската валута се задържа добре предходната година. След като претърпя мощен стрес, рублата се ускори доста. И макар че през декември леко се намали, не се чакат основни съмнения.

Намери салдото

През пролетта рублата падна до 120 за $. Координираните ограничения на паричните управляващи - маневриране на главния лихвен %, валутни интервенции, прекъсване на търговията и ограничавания на валутния пазар обаче я удвоиха съвсем двойно.

Вярно е, че в края на годината рублата леко отслабна, достигайки 72,6, заради по-ниските цени на петрола и увеличеното търсене на задгранична валута. Въпреки това, както акцентират в Централната банка, обменният курс остава в същия диапазон, който преобладаваше в края на май.

Основни индикатори

Относителната непоклатимост на рублата е обвързвана със доста понижаване на факторите, влияещи върху нейната стойност, сподели Максим Фьодоров, капиталов консултант. Най-важното в този момент е комерсиалният баланс на страната и този индикатор е позитивен.

През януари-ноември износът е превишил вноса с 269,8 милиарда $. Това е 1,9 пъти повече от година по-рано. Външнотърговският остатък обезпечи курс от 60-65 по отношение на $.

Според прогнозата на Банката на Русия през 2023 година износът ще намалее със 7,5-11,5% - със 114 милиарда $, до момента в който вносът ще нарасне с 15 милиарда $.

Това, несъмнено, ще се отрази на националната валута. Но не незабавно.

„ Има занимателен резултат, тъй че рублата ще се консолидира на 63-65 за $ и 66-69 за евро към този момент “, предвижда Роман Чечушков, началник на капиталовите разбори в Кредитна банка „ Ренесанс “

По прогнози на институцията преди лятото тя ще бъде 65-70 за $. Еврото ще бъде наранено от индустриалната рецесия в Европа, тъй че тук можем да чакаме почти същото или даже малко по-малко (64-69).

Според анализаторите на „ Фонтвиел “ рублата ще усети утежняването на главните макроикономически индикатори още през първото тримесечие: тя ще се придвижи до равнище от 70 за $ и 75 за евро.

Министерството на икономическото развиване в отчета за септември предвижда междинен годишен ритъм от 68,3. Това се основава на междинна цена на петрола „ Уралс “ от 70,1 $ за барел (над тавана), 0,8% спад на Брутният вътрешен продукт и търговски остатък от 225,7 милиарда $. През 2024 година се чака 70,9, през 2025 година - 72,2.

" Брутният вътрешен продукт може да се свие повече заради наказания, възбрана за морски превоз на нефт, таван на цените и допустимо ембарго върху доставките на газ и ВПГ. „ Уралс “ в този момент коства към 55 $, което ще се отрази на бюджетните доходи и ще отслаби рублата ", предизвестява Чечушков.

Подкрепящи фактори

На 16 декември Банката на Русия остави главната рента непроменена - 7,5%.

Оценявайки настоящата динамичност и отчитайки обичайния за началото на годината скок на борсовата игра за спад, курсът от 62-64 за $ и 66-68 за еврото ще падне до 65-67 и 67 -69, надлежно, допуска Михаил Хачатурян, доцент от катедрата по ръководство и нововъведения във Финансовия университет към съветското държавно управление. В същото време, съгласно него, деветият пакет от антируски наказания надали ще окаже мощно влияние и най-вероятно до края на февруари рублата ще се върне към първичните си стойности.

„ Ще помогне постоянното търсене от страна на азиатските страни и Китай на съветски енергийни запаси, както и страните от Африка, Латинска и Южна Америка за торове и селскостопански артикули, продавани за рубли и в национални валути “, показва анализаторът.

„ Сбербанк “ счита, че през януари рублата ще се повиши до 65 за $. Това ще бъде улеснено от последователното възобновяване на цените и физическите размери на износа на нефт, както и увеличените продажби на валута на пазара от експортьорите. Песимистичен сюжет: ще остане, както в края на годината, 70.

Без внезапни придвижвания

Така множеството експерти включват странична динамичност в прогнозата - без внезапни съмнения или леко намаляване не по-високо от 75 за $. Експертите са уверени, че Министерството на финансите и Централната банка ще проследят това.

„ Решенията ще се вземат въз основата на обстановката. Обменният курс не е изцяло свободен, защото придвижването на капитали е лимитирано “, изяснява Георги Вашченко, заместник-директор на аналитичния отдел на „ Фридъм Финанс “

Сега страната не се интересува нито от подсилване, нито от внезапно намаляване на рублата, тъй че страничният тренд е главният сюжет.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР