Въоръжените сили на Русия преминаха към нападение на вражеските позиции

...
Въоръжените сили на Русия преминаха към нападение на вражеските позиции
Коментари Харесай

Как Русия прехваща настъпателната инициатива от ВСУ

Въоръжените сили на Русия минаха към нахлуване на вражеските позиции на необятен фронт - от Купянск до регионите, където Донбас се съединява със Запорожка област. Освен това ВСУ попаднаха в капан край село Старомайорское. Означава ли това, че вторият стадий от „ контранастъплението “ на ВСУ се трансформира в настъпателни дейности на въоръжените сили на Русия?

В четвъртък стана известно, че Южната формация на съветските войски, взаимно с авиация и артилерия, е отбила сполучливо осем офанзиви на ВСУ в Донецко направление – в регионите на Белогоровка, Берестовое, Клешчеевка, Красногоровка и Маринка. „ След това съветските войски контраатакуваха отстъпващия съперник и усъвършенстваха позицията си по линията на фронта “, заяви съветското министерство на защитата.

През деня Украйна загуби към 380 бойци, един танк, пет бронирани коли, четири автомобила, две полски самоходни оръдия “Краб ” и противотанково оръдие “Рапира ”. „ В Купянско направление щурмовите отряди на Западната група войски нападнаха на необятен фронт и заеха по-изгодни позиции в регионите на Олшана и Першотравнево в Харковска област и Кузьомовка в ЛНР “, се споделя в отчета.

В Южнодонецко направление с въздушни удари и артилерийски огън от групировката „ Восток “ са нанесени провали на ВСУ в ДНР – в регионите на Угледар, Пречистовка, Макаровка и Старомайорское. ВСУ изгубиха тук 175 бойци, танк, две американски артилерийски системи M777 и друга техника. В запорожското направление Водоснабдителна система на РФ удариха Водоснабдителна система на Украйна в регионите на Орехов, Мала Токмачка, Новоданиловка и Пятихатка.

Паралелно с това съветските въоръжени сили съумяха да привлекат врага в капан. „ ВСУ са съсредоточили съществени сили покрай Старомайорское и непрестанно се пробват да си върнат това населено място, падайки или върху нашите мини, или под ударите на артилерията. Селището се трансформира в самобитен капан за тях, благодарение на който понижаваме числеността им “, съобщи Ян Гагин, консултант на изпълняващия длъжността глава на ДНР Денис Пушилин.

Освен това в региона на Малая Токмачка и Новопокровка съветските сили са унищожили три бригади на ВСУ, заяви изпълняващият длъжността губернатор на Запорожка област Евгений Балицки в канала си в “Телеграм ”. „ До четири часа сутринта врагът натрупваше сили в състава на три щурмови бригади за осъществяване на настъпателни интервенции. По групите беше нанесен артилерийски огън, врагът на практика загуби целия състав на бригадите, оживелите се разпръснаха по горския пояс “, написа той.

„ По принцип украинското контранастъпление престана да бъде нахлуване още през първата половина на юни. Въпреки това нашето нахлуване на север от Купянск, Новоселовка, в Сватовско направление и освобождението на десетина села към момента не може да се смята за пълноценно прихващане на самодейността. Това са тактически триумфи, само че не и стратегическо нахлуване. Но ние сътворяваме условия за това “, споделя военният специалист Михаил Онуфриенко.

„ Сега съветските сили са в гъвкава защита и се приготвят за втората фаза на украинското контранастъпление, която съгласно мен към момента не е почнало. Последният опит за огромно нахлуване край Работино беше в края на юли, където ВСУ изгубиха доста бронирана техника и доста жива мощ. Затова през последната седмица врагът не смее да предприеме съществени офанзиви, а хвърля в борба 10-20 бойци, от време на време въобще без бронирани машини “, означи анализаторът.

" Като цяло " героите " са уплашени - след два месеца неуспехи не смеят да създадат нещо огромно. Те се пробват да " запазят градуса " на фронта, осъзнавайки, че в случай че не нападат, тогава съветските сили ще нападна. Очевидно в лагера на врага има съществени разногласия сред украинското, американското и английското командване. Всеки схваща, че нещо би трябвало да се направи, само че всеки има разнообразни оферти. И най-важното е, че никой няма да се слуша един различен “, сподели източникът.

„ Що се отнася до обстановката със Старомайорское, ние направляваме селището от три страни, тъй че врагът не може да развие настъплението си. Там съветските сили стреляха добре и към този момент не удрят по квадранти, а по точки “, посочи ораторът.

„ В същото време всякога, когато ВСУ отиват в пробив, те са обградени от нашите войски от три страни. И в случай че пробивът не успее да пробие и да се разшири, тогава той се трансформира в капан. Същото беше и в региона на Пятихатки, който се трансформира в " сива зона " за ВСУ, добре простреляна от съветските военни. Същото се случи и в Клешчеевка, чието завладяване тържествено оповестиха ВСУ и откъдето бяха принудени да се отдръпват “, напомни той.

„ Първата фаза на украинската атака стартира на 4 юни и затъна през двадесетото число на същия месец. През юли стартира втората фаза, която към момента продължава. Но през това време ВСУ не реализираха обилни оперативни резултати. Всичко, което те могат да донесат на своя актив, е завладяването на няколко села на Времевския перваз. Това е непропорционално на положените старания и загуби “, сподели военният специалист Борис Рожин.

„ В същото време врагът към момента има запаси, които може да хвърли в борба. По-специално, бригади, оборудвани с английски танкове “Чаланджър ” и американски бронетранспортьори “Страйкър ”, не бяха забелязвани начело. Според мен общият нападателен капацитет на украинските сили ще бъде задоволителен най-много за три-четири седмици. През това време те ще се опитат да реализират най-малко някакъв тактически триумф в регионите на Запорожка област и покрай Артьомовск “, предвижда събеседникът.

„ Мисля, че тогава към този момент ще можем да приказваме за секване на самодейността от съветските сили, които ще преминат в нахлуване в Сватовско и Купянско направление. Сега те дават освен освободени територии, само че и принудиха врагът да трансферира там запаси, които желаеха да задържат за Запорожие и Артьомовск. Плановете на съветските сили за август, коства ми се, са да отидат до река Оскол, да освободят 15-тина села там и да основат спомагателен напън върху Красни лиман, съсредоточавайки дейностите върху опасността от завладяване на Купянск “, анализаторът споделих.

„ Що се отнася до клопката за украинските сили в Старомайорское, тогава в действителност се оказа същото, както се случи по-рано в Пятихатки. Руските войски се отдръпнаха оттова - и вражеските щурмови групи влязоха. Но те не могат да отидат по-далеч, тъй като регионът в близост е миниран, а височините се управляват от нашите военни. Създава се обстановка, при която задържането на Старомайорское става доста скъпо за ВСУ, защото нашите ги обстрелват от три страни. В опит да задържи селището врагът изразходва тези сили, които съгласно техните проекти е трябвало да пробият по-нататък - до Старомлиновка “, означи ораторът.

„ ВСУ ще могат да поправят обстановката, в случай че съумеят да завладяват Урожайне през идващите няколко седмици. Това ще помогне на врага да изправи малко фронта. Също по този начин евентуално ВСУ ще се опитат да реализират някакви позитивни резултати за себе си в региона на Приютное и Новодонецк, с цел да облекчат обстановката за себе си в Старомайорское, като под напрежение фланговете ”, посочи събеседникът.

„ Защо врагът попадна в капан в Старомайорское? За да пробият фронтовата линия, ВСУ би трябвало да преодолеят комплекс от минни полета. Но те не се отстраняват по цялата широчина на фронта. На едно място те пробиха фронтовата линия, отстраниха минните полета там и минаха през формираната шия по корпусите на колоните, които преди този момент бяха разрушени тук. Контролирайки Старомайорское и височините към него, врагът можеше да натрупа сили и да нанесе удар в посока Старомлиновка. Но до момента ВСУ не са съумели да употребяват Старомайорское като плацдарм за бъдещо нахлуване “, акцентира Рожин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР