Въоръжените сили на Филипините получиха заповед за разполагане на допълнителни

...
Въоръжените сили на Филипините получиха заповед за разполагане на допълнителни
Коментари Харесай

Филипините отговориха на Китай с разполагане на военни кораби в Южнокитайско море

Въоръжените сили на Филипините получиха заповед за разполагане на спомагателни военни кораби в Южнокитайско море на фона на разрастващия се дипломатически спор към китайски риболовни кораби край противоречив риф, осведоми Агенция Франс Прес.

Китай има искания към съвсем цялата акватория. Тази седмица Съединени американски щати упрекнаха Пекин в опити за " заплашване и провокиране на други " с разполагането на риболовни кораби до рифа Уитсън.
 Напрежение сред Филипините и Китай в Южнокитайско море
Напрежение сред Филипините и Китай в Южнокитайско море

Рифът, именуван от Манила Хулиан Фелипе

Манила прикани Пекин да изтегли 183 кораба от региона на рифа , който се намира на към 320 километра западно от остров Палаван, описвайки наличието им като нарушение на суверенната територия на Филипините.

Около 220 кораба са засечени от филипинската брегова защита на 7 март, само че информацията стана обществено притежание предходната седмица. Въздушен патрул на филипинската войска над рифа в понеделник откри, че към момента има 183 кораба в региона.

Китай разяснява, че риболовните кораби са дебаркирали до рифа поради неприятно метеорологично време. Пекин твърди, че рифът е част от спортните острови Спратли, към които има искания.

Говорител на въоръжените сили на Филипините заяви, че спомагателни военни кораби ще организират " суверенни патрули " във водите. Той не сподели дали корабите ще се приближат до рифа, и какъв клас кораби са изпратени.

Отделно Канада, Австралия и Япония показаха паниката си от възобновеното напрежение в района.

Рифът, именуван от Манила Хулиан Фелипе, е плитък коралов район на към 175 морски благи (324 километра) западно от град Батараза в западната филипинска провинция Палаван. Попада в изключителната икономическа зона на Филипините.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР