Въоръжени роботи ще помагат на полицаите в Сан Франциско да

...
Коментари Харесай

Разрешиха на полицията в Сан Франциско да убива престъпници с роботи


Въоръжени роботи ще оказват помощ на служителите на реда в Сан Франциско да се оправят с нарушителите
(снимка: CC0 Public Domain)

Градският съвет на надзорниците на Сан Франциско утвърди спорна политика, която позволява потребление на въоръжени, отдалечено ръководени роботи от полицията. Това е „ смъртоносна алтернатива за потребление на мощ, когато рискът от гибел на граждански или офицер е явен, и за предпочитане пред всяка друга налична алтернатива за мощ ”, гласи формалната дефиниция. На процедура, полицията в Сан Франциско (SFPD) получи позволение да убива хора благодарение на роботи.

Полицейското ръководство на мегаполиса съобщи, че не разполага с въоръжени роботи и не има намерение да въоръжава към този момент налични машини. Според представител на полицията, представен от The Verge, съществуващите роботи могат да бъдат оборудвани с избухливи заряди, в това число за неутрализиране и дезориентиране на принудителен, въоръжен или рисков обвинен при „ изключителни условия, с цел да спасят или предотвратят по-нататъшни загуби на почтени хора “, съобщи The Verge.

SFPD има в арсенала си 17 робота, 12 от които са в работещо положение. Машините могат да бъдат разграничени на две категории: огромни и междинни роботи за отдалечено проучване или детониране на експлозиви и дребни ботове за разузнаване и наблюдаване в целеви зони. Всички роботи разполагаем на SFPD имат лимитирана самостоятелност и се ръководят най-вече от полицейски оператори.
още по темата
И преди този момент американската полиция е прибягвала до роботи с дистанционно управление за ликвидиране на нарушители. Смята се, че първият случай е станал през 2016 година, когато служители на реда от Далас използваха робот сапьор, с цел да обезвреждат снайперист, който беше умъртвил петима техни сътрудници.

Още тогава доста правозащитници подлагаха на критика локалните правоприлагащи органи, че са унищожили обвинения, без да са изчерпали различните благоприятни условия за въздействие. Шефът на локалната полиция съобщи, че не вижда различен вид с изключение на да изпрати робот с бомба при снайпериста.

В Сан Франциско крайното решение за потребление на роботите против нарушители е обсъждано два часа. От 11-те дали своят вот членове на градския съвет трима са били срещу, базирайки се на нуждата от отбрана на човешките права и недопустимостта на практиките, при които съоръжение, употребявано във военни зони, се ползва и против жители. Правозащитни организации напомнят, че дронове Predator към този момент са прелитали над протестиращи.

Досега сходни оферти за потребление на роботи за ликвидиране на извършители на реда бяха отхвърляни в Съединени американски щати. По-рано полицията в Оукланд, ситуиран относително покрай Сан Франциско, утвърди потреблението на роботи за отдалечено ликвидиране на нарушители, само че по-късно преразгледа решението си, без да изяснява аргументите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР