Въоръжени лица са нападнали американски конвой в Югоизточна Нигерия, като

...
Въоръжени лица са нападнали американски конвой в Югоизточна Нигерия, като
Коментари Харесай

Американски конвой беше нападнат в Нигерия

Въоръжени лица са нападнали американски ескорт в Югоизточна Нигерия, като са умъртвили четирима души и са отвлекли други трима, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира публични източници.

Убитите и отвлечените са нигерийци.

" В конвоя не е имало американски жители ", съобщи представителят на нигерийската полиция Икенга Тошукву, чието изказване бе доказано от представителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Икенга Тошукву посочи, че нападателите са умъртвили " двама чиновници на мобилните полицейски сили и двама чиновници на консулството на Съединени американски щати ", преди да подпалят автомобила им. Атаката е осъществена през вчерашния ден в 15:30 ч. (14:30 по Гринуич) в региона на Огбару в щата Анамбра, оповестиха от полицията. На мястото на случая са били изпратени сили за сигурност, само че въоръжените лица са съумели да отвлекат двама служители на реда и водач.

Снощи е почнала " избавителна интервенция ".

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Джон Кърби удостовери нападението на брифинг за медиите във Вашингтон. 

Американските дипломатически чиновници в Нигерия " работят с " нигерийските служби за сигурност в помощ на следствието. " Безопасността на нашия личен състав постоянно е от първостепенно значение и ние подхващаме изключителни защитни ограничения, когато организираме пътувания на терен ", акцентира Кърби.

В Югоизточна Нигерия работят няколко сепаратистки групировки, чиито набези, ориентирани нормално против полицейски чиновници и административни здания, зачестиха напоследък, отбелязва Агенция Франс Прес. Освен със сепаратистите в югоизточната част на страната, нигерийските военни би трябвало да се борят и с джихадистите на североизток.

" Осъждаме това нахлуване по допустимо най-категоричен метод и работим в тясно съдействие с нигерийските сили на реда, с цел да надигнем виновните пред правораздаването ", се споделя в оповестено през днешния ден изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР