Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град

...
Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град
Коментари Харесай

Седем убити при две атаки в Иран

Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град Изех, при което са били убити минимум петима души, в това число младо момиче, и са били ранени цивилни и чиновници на силите за сигурност, заяви държавната телевизия, на която се базира Асошиейтед прес.

При настрана нахлуване въоръжени лица са простреляли двама членове на иранската паравоенна организация Басиджи в град Исфахан, оповестява организация ИРНА. И при двете набези се оповестява, че въоръжените лица са карали мотоциклети.

Не стана ясно незабавно какви са претекстовете за нападенията и дали те са свързани с общонационалните митинги, които раздрусаха Иран през последните два месеца. По данни на държавната телевизия при стрелбата в Изех са били ранени още 10 души, в това число чиновници на силите за сигурност.

Валиолах Хаяти, заместник-губернатор на провинция Хузестан, където се намира Изех, съобщи пред държавната телевизия, че измежду убитите има младо момиче и жена.

Държавната телевизия заяви, че групи от няколко десетки протестиращи са се събрали в разнообразни елементи на Изех късно през вчерашния ден, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли камъни по полицията, която е употребила сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. Свързани с страната медии оповестиха също, че някой е запалил шиитска религиозна семинария.

Някои от митингите бяха съпроводени с принуждение при разпръскването на несъгласните с политиката на държавното управление от страна на силите за сигурност. В последно време в Иран бяха осъществени редица набези, за които бяха упрекнати сепаратисти и религиозни екстремисти, в това число пукотевица в огромен шиитски храм предишния месец, при която починаха над 10 души и за която отговорност пое групировката " Ислямска страна ".

Протестите в Иран бяха разпалени от гибелта на 16 септември на 22-годишна жена, арестувана от нравствената полиция на страната, и бързо прераснаха в апели за събаряне на ръководещите ирански духовници и преустановяване на теокрацията, открита след Ислямската гражданска война от 1979 година

Според " Активисти за правата на индивида в Иран ", група, която следи продължаващите към този момент няколко месеца безредици, при последната вълна от митинги са убити минимум 362 души, а 16 033 са задържани. Групите за отбрана на правата упрекват силите за сигурност, че стрелят с бойни патрони и малокалибрени оръжия по стачкуващите и ги бият с палки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР