Въоръжена с гумени ботуши и остро мачете, Нидия Чавес се

...
Въоръжена с гумени ботуши и остро мачете, Нидия Чавес се
Коментари Харесай

Венецуелски град намира сладък успех в занаятчийския шоколад

Въоръжена с гумени ботуши и остро мачете, Нидия Чавес се насочва към ферма в търсене на " черно злато " - не става дума за изобилния венецуелски нефт, а за какао.

В Чуао, в северния щат Арагуа, този тип черно злато значи всичко. Градът е построил огромна част от стопанската система си върху трудоемкото занаятчийско произвеждане на шоколад .

" Това е черното злато, което имаме тук, от него живеем ", споделя 43-годишната Чавес пред Агенция Франс Прес, откакто е събрала три контейнера с плодове.
С помощта на мачете Чавес и нейните спътници разрязват какаото на две, с цел да извлекат пулпата.

Но в Чуао, обитаем с потомци на плебеи, докарани от Африка, има едно значимо предписание: Не откъсвайте какаовите плодове, в случай че не сте селскостопански служащ. То важи както за туристите, по този начин и за локалните поданици.

" Забранено е ", споделя 48-годишният Маурисио Соса, оператор на лодка и екскурзовод. " Ако не беше по този начин, щяхме да останем без какао ", тъй като семената " са доста вкусни ".

Изкушаващо е, защото бордовите и жълтите плодове изобилстват към града и чак до брега.
Вместо това 18 до 20-те тона какао, създавани в Чуао всяка година, се продават всеобщо от Empresa Campesina Chuao, организация на гражданското общество, на предприемач, който е тясно обвързван с общността. В скъпите шоколадови бонбони, създадени от какаото, постоянно се отбелязва произходът.

Килограм какаови зърна се продава за към 10 $.

Естилита Аче е родена преди 63 години в това отдалечено село с население към 3000 души, до което най-лесно се стига по море. Другият вид е многодневен преход през планините и джунглата.

" Какаото е всичко ", споделя тя. " То е особено. Трябва да бъде, тъй като го береш с обич. "

Прясно извлечените семена лежат в помещението за ферментация, покрити с бананови листа, до момента в който дамите се майтапят в остарялата дървена сграда за подаръците, които желаят за Деня на майката.

Вътре е задушаващо горещо - идеална среда за семената, с цел да придобият идеалния усет и текстура.
След това те се изсушават на слънце и се опаковат в чували от 61 кг.

Този остарял развой не позволява неточности, тъй като всяка неточност би се отразила на качеството на продукта.
Empresa Campesina Chuao се стреми да създава " 100 % чисто " какао. Висента Гамес, 66 година, демонстрира селекция от шоколадови бонбони, пасти, пунш и чай, които подготвя дружно със сина си Робин Херера, 28 година

" Не разполагаме с огромни машини, с цел да приготвим всичко това ", споделя тя с усмивка. " Нашето какао е най-голямата ни горделивост - и най-хубавото в света. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР