Стрелец уби полицай от Тел Авив в Израел; заподозрян е застрелян

...
Въоръжен мъж откри стрелба в центъра на Тел Авив и
Коментари Харесай

Въоръжен мъж откри стрелба в центъра на Тел Авив и уби израелски полицейски инспектор, преди да бъде застрелян от реагиращ полицай.

Любителски видеоклипове се разпространиха онлайн на полицаи и цивилни в събота, тичащи по изпълнените с кафенета улици в крайморския метрополис.

Полицията идентифицира стрелеца като Камел Абу Бакр, на 27 години, от село близо до град Дженин в окупирания Западен бряг.

Мъжът, ранен при стрелбата, е общински патрул, който е бил набелязан, когато се е приближил до заподозрения, след като е забелязал нещо подозрително. Той беше откаран в болница „в критично състояние“ и по-късно почина, според службата за спешна помощ на Маген Дейвид Адом.

„Друг общински инспектор реагира светкавично и успя да неутрализира терориста“, каза полицията, добавяйки, че „на мястото присъстват значителни полицейски сили“.

„Ние сме пред много тъжен инцидент“, каза кметът на Тел Авив Рон Хулдай пред израелската обществена телевизия.

Предполага се, че стрелецът е жител на палестинския град Дженин в окупирания Западен бряг.

Атаката беше извършена ден след като буйството на заселници в окупирания Западен бряг уби един палестинец, задълбочавайки спиралата на насилието, обхванала региона през последната година и половина.

Деветнадесетгодишният палестинец Кусай Джамал Маатан беше убит, когато израелски заселници в палестинското село Бурка на Западния бряг. Израелската полиция съобщи, че е арестувала двама израелски заселници във връзка с насилието.

По-рано в петък израелски войници застреляха друг млад палестинец, 18-годишния Махмуд Абу Саан, по време на един от ежедневните им нападения преди зазоряване на окупирания Западен бряг.

Яир Лапид, опозиционен лидер в израелския парламент, каза, че насилствените атаки на заселници в Западния бряг застрашават други заселници, описвайки повечето като „цивилни, спазващи закона“.

Почти нощни набези

Бежанският лагер в Дженин миналия месец беше мястото на най-голямата израелска офанзива в окупирания Западен бряг от близо 20 години. Дванадесет палестинци, включително най-малко осем бойци и един израелски войник, бяха убити при нападението, което принуди хиляди да напуснат домовете си и остави големи части от лагера в руини.

Напрежението в окупираната територия се засили от началото на миналата година, когато Израел започна своите почти нощни нападения в палестински райони.

Повече от 200 палестинци са били убити тази година в окупираните палестински територии и Ивицата Газа, повечето в окупирания Западен бряг.

Тази година вече е най-смъртоносната за палестинците, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г.

Израел превзе Западния бряг във войната в Близкия изток от 1967 г., заедно с Ивицата Газа и Източен Йерусалим. Палестинците търсят тези територии за своята надеждна независима държава.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР