Ваня Григорова спечели дело срещу юрист, давал съвет на работодателите

...
Ваня Григорова спечели дело срещу юрист, давал съвет на работодателите
Коментари Харесай

Ваня Григорова спечели дело срещу юрист, давал съвет на работодателите как да се отърват от работниците си

Ваня Григорова завоюва дело против правист, давал съвет на работодателите по какъв начин да се отърват от служащите си. Срещу нея бившия юрист на Главна ревизия по труда (ГИТ) Николай Стоянов заведе дело за клюка с претенцията, че Григорова е „ разгласила позорни условия “ по отношение на активността му като представител на ГИТ.

Става въпрос за присъединяване на Стоянов в образование, в което една от точките е " Закрила при уволняване. Какви дейности да предприеме работодателят, с цел да преодолее закрилата, с която се употребява служащия ". Григорова показва, че основният юрист на Инспекцията по труда употребил логото на ГИТ в презентацията си, само че все пак твърдял, че не е бил на семинара като представител на инспекцията, съобщи настоящо.ком.

Иначе казано – съветникът на КТ „ Подкрепа “ изнася информация, че Стоянов водил семинар с такса 80 лв., който в разгара на COVID-пандемията и на рецесията среща работодателите с способи да уволняват чиновници, като се възползват от малки врати в законодателството ни. Григорова съобщи, че благосъстоятелност на Стоянов е и уеб сайтът Uvolni.me (Има метод!) – още веднъж в качеството си на юрист на институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите.

След експлоадирането на абсурда правното отношение сред Николай Стоянов и ГИТ е прекъснато незабавно, защото е почнал работа в Комисията за отбрана на персоналните данни, показва Григорова.

„ Две години по-късно делото завърши. Наказателно дело. Жалбата беше за обезщетение от 25 000 лева, по спомен. Съдът ме оневини. Част от претекстовете: " По делото се обясни, че изнесената от тъжителя презентация фактически съдържа информация по отношение на понижаване на трудовото заплащане и превъзмогване на закрилата, с която се употребяват служащите, включително когато последният е майка с дете или човек с увреждане, както и че презентацията е изнесена от тъжителя в качеството му на основен юрист на ИА " ГИТ ", доколкото той самичък се е представял за подобен в първичната версия на обявата за онлайн семинара, както и по време на презентацията, употребявайки логото на изпълнителната организация “, написа Григорова във Фейсбук.

Тя прикачи и снимки с решението на Софийски областен съд, което е с дата 11 ноември 2021 година Присъдата е влезнала в законна мощ на 21 септември 2022 година След това Стоянов е обжалвал, а решението е доказано и на втора инстанция.

„ Той е наказан да заплати разноските по делото, само че досега не помни, заради което се обърнах към арбитър реализатор “, написа Григорова.

Акцент в решението на съда е, че Ваня Григорова е оповестена за невиновна за това, че е декларирала: „ Безспорно има разлика сред това да се съветва работодателя, което се твърди, че е обвързване на ГИТ, и това да му се уточни тъкмо какви малки врати да употребява, с цел да заобиколи закона и да уволни служащия, в това число когато служащият е майка с дете или човек с увреждане “.

Съдът взема решение, че не са клюка и думите ѝ: „ Няма нищо неприятно. Точно това споделих и в края – дано си бъде корпоративен юрист. Но не заради обстоятелството, че е основен юрист на ГИТ, да има детайлна информация, която да дава против възнаграждение и не поради позицията си да прокарва законови промени в ущърб на служащите. Той неслучайно прави презентация с логото на ГИТ “.

„ Успокоително е, че към този момент не поддържа уеб страницата " УВОЛНИ.МЕ ИМА НАЧИН! За работодателя ". Тревожно е, че, в случай че посочиш такива случаи обществено, би трябвало да си подготвиш две години и финансови средства, с цел да доказваш, че не ти лъжеш и не ти си постъпил аморално. Чакаме идващото предопределение на господин Николай Стоянов “, заключва Григорова във Фейсбук.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР