Ваня Григорова, икономически съветник от КТ Подкрепа“, и бившият министър

...
Ваня Григорова, икономически съветник от КТ Подкрепа“, и бившият министър
Коментари Харесай

Лют спор в ефира на БТВ за плоския данък, който бе въведен преди 10 години

Ваня Григорова, стопански консултант от КТ „ Подкрепа “, и някогашният министър на стопанската система Николай Василев влязоха в спор в студиото на „ Тази заран ” дали 10 години след въвеждането на плоския налог упованията за него са се изпълнили.

„ Категорично не извърши упованията. Едно от главните упования плоския налог беше привличане на директни задгранични вложения. Дори няма потребност да се аргументирам към този момент за какво това е по този начин. В последните години се колебаем в това дали има някакъв най-малък растеж въобще, или по-скоро има спад. Ако плоският налог беше някакъв фактор за увеличение на задграничните вложения, нямаше да има подобен трагичен срив след 2008 година “, сподели Ваня Григорова.

Според нея има лек спад на сивата стопанска система у нас, само че подобен се регистрира и в Европейски Съюз, по тази причина това не се дължи плоския налог.

„ Не знам госпожа Григорова какви упования е имала към плоския налог, които не са се изпълнили, само че в действителност нашите упования са се изпълнили. Сивата стопанска система е обвързвана освен с налог „ Общ приход “ за физическите лица, тя е обвързвана с други неща, повече с акцизи, Данък добавена стойност и така нататък Категорично през днешния ден доста повече хора заявяват цялостните си приходи като физически лица и заплащат цялостния си налог, в сравнение с преди. Категорично ”, репликира я Василев.

Григорова оспори изказванието му за заявените действителни приходи на българите, като уточни, че в последния годишен отчет на еврокомисията, в който се цитира разбор на Национална агенция за приходите, се споделя, че 58% от заетите у нас не заявяват напълно или частично приходите си.

Бившият стопански министър сподели, че плоският данъкът не е еднакъв за всички и че хората с повече приходи заплащат по-високи налози, което е към 30 000 души и това комфортно го няма в отчета, който Григорова цитира.

Тя не се съгласи, тъй като индивида с минимална заплата се полза с всички налози, а богатият не заплаща осигуровки. Според Василев това изказване е изразителност от XIX век.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР