Външното министерство призова късно във вторник посланиците на 10 държави

...
Външното министерство призова късно във вторник посланиците на 10 държави
Коментари Харесай

Турция предупреди 10 държави да не се намесват в съдебната с...

Външното министерство прикани късно във вторник посланиците на 10 страни поради взаимното им изказване, призоваващо за освобождение на арестувания турски предприемач Осман Кавала, по отношение на митингите в парка Гези и площада Таксим, в Истанбул през 2013 година

" Задължение е всички дипломатически субекти да зачитат суверенитета на нашата страна и независимостта на турската правосъдна система и да се въздържат от интервенция във вътрешните ни каузи ", съобщи представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Омер Челик в Туитър.


Министърът на правораздаването Абдулхамит Гюл също подлага на критика изказването. „ Дипломатите са длъжни да почитат правосъдната система на страната, в която служат. Според нашата Конституция никой дипломат не може да дава препоръки на нашите съдилища. “, сподели той.

„ Република Турция е демократична страна, учредена на върховенството на закона. Недопустимо е посланиците да споделят на правосъдната ни система какво да прави “, акцентира също вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

По-рано същия ден посолствата на Съединени американски щати, Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция приканиха за освобождение на арестувания турски предприемач Осман Кавала.

„ Днес се навършват четири години от началото на продължаващото задържане на Осман Кавала. Продължаващите забавяния в правосъдния развой, в това число посредством сливане на разнообразни каузи и основаване на нови след предходна оправдателна присъда, хвърлят сянка върху зачитането на демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в правосъдната система на Турция “, се споделя в взаимното изказване на посолствата.


„ Отбелязвайки решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по този въпрос, ние призоваваме Турция да обезпечи незабавното му освобождение. “
Европейски съд по правата на човека прикани Кавала да бъде освободен през декември 2019 година Преди това Съединени американски щати също приканиха за освобождението му през февруари.

Кавала и осем други, упрекнати в образуване на митингите в парка Гези през 2013 година, бяха оправдани по всички обвинявания през февруари 2020 година, само че апелативният съд анулира това решение през януари. Съдът неотдавна постанови, че той ще остане в пандиза до чуване, планувано за 26 ноември, с цел да дефинира дали ще бъде освободен или не.

Стотици хиляди хора излязоха на шествие в Истанбул през юни 2013 година, което стартира като кротичък митинг против проект за създаване на имитация на османска казарма в парка Гези, който се намира покрай площад Таксим в Истанбул.

След реакцията на полицията да управлява митингите, те се трансфораха в национални демонстрации и протести против държавното управление на тогавашния министър председател Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР