Външното министерство, което отговаря за организацията на парламентарните избори на

...
Външното министерство, което отговаря за организацията на парламентарните избори на
Коментари Харесай

МВнР се тревожи за изборите: Още ги няма машините за чужбина


Външното министерство, което дава отговор за организацията на парламентарните избори на 2 април зад граница, е обезпокоително, тъй като към момента няма достъп до машините за гласоподаване, които би трябвало да се конфигурират в огромните секции в чужбина. Стана дума за над 245 такива секции - най-много в Турция, Германия, Англия, Испания, Съединени американски щати.

" Изпитваме много съществено безпокойствие, тъй като към момента не сме получили достъп до машините за гласоподаване. Винаги сме желали подобен към 20 дни преди изборите, само че към този момент сме доста покрай изборния ден ", сподели Иван Кондов, основен секретар на министерството, който е претрупан с организацията на вота в чужбина. По думите му в късото време, което остава до по-следващата неделя, министерството мъчно може да подсигурява навременната доставка на устройствата, изключително за по-далечни дестинации като Съединени американски щати и Канада.

Конов обаче успокои, че не вижда причина за суматоха - след последните промени в Изборния кодекс и без съществуване на машини жителите ще могат да гласоподават, стана ясно от думите му. Тази опция идва поради това, че така наречен хартиена коалиция в 48-ото Народно заседание - в лицето ва ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия - възкреси хартиените бюлетини и в този момент жителите имат право да изберат дали да употребяват остарелия аналогов способ да подадат глас или да го създадат посредством машина за гласоподаване.

Макар че има избор за метода, законът споделя, че електронни устройства за гласоподаване би трябвало да има във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели. Липса на алтернатива за машинен избор кодексът позволява, в случай че устройството, конфигурирано на място, се скапе - тогава се минава към избор напълно с хартиени бюлетини.

На 2 април българите с изборни права в чужбина ще могат да гласоподават в общо над 700 секции. По традиция най-вече са в прилежаща Турция, следвана от Англия, Съединени американски щати, Германия, Испания. Адресите за гласоподаване са оповестени на уеб страницата на външното министерство и на интернет страниците на нашите дипломатически и консулски представителства.

„ Тези адреси може да се трансформират. Случва се заради проблеми с местоположението, с помещението. Затова ще прикани българските жители даже в деня на изборите да ревизират адреса на секцията, в която са избрали или са записани да гласоподават “, уточни Кондов.

Такава инспекция може да бъде направена и посредством ГРАО.

Министерство на външните работи ще командирова от София в разнообразни страни общо 534 индивида за попълване на изборните комисии зад граница. Партийно заетите места в тези секционни комисии са към 1900 “, уточни още секретарят на Министерство на външните работи.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР