Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че преди със

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че преди със
Коментари Харесай

Чавушоглу: Необходимо е да се върне доверието между Турция и САЩ

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че преди със Съединени американски щати да се разисква тематиката за основаване на зона за сигурност в Турция, би трябвало да се възвърне атмосферата на доверие сред Анкара и Вашингтон, съобщи БГНЕС.

В коментар за снощния телефонен диалог на президентите на Съединени американски щати и Турция Чавушоглу акцентира, че американската страна е подготвила авансово текста на известието за резултата от беседата им и това е станало преди тя да се състои. Поради това известието не отразява изцяло диалога сред Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, посочи ръководителят на турската дипломация.

По-рано в Анкара бе изразено неодобрение от обстоятелството, че Белият дом неточно и ненапълно е предал наличието на телефонния диалог сред двамата президенти от 24 януари.

В известието на Белия дом се показва, че Доналд Тръмп е изразил безпокойствие от опцията ескалацията на насилието в Африн да попречи за постигането на общите цели на Съединени американски щати и Турция в Сирия. Според администрацията на турския президент обаче Тръмп не е споменавал това, както и не е приказвал за изключителното състояние в Турция.

Освен това в известието на Белия дом не било посочено, че Ердоган е настоял Тръмп да приключи оръжейните доставки за кюрдските отряди в Сирия. Чавушоглу означи, че основаването на зона за сигурност в Сирия като тематика е сложена първо от Ердоган, а упованията на двете страни за следствията от нея се разминават. 

/24 часа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР