Външният министър на Турция днес разкритикува взетото едностранно решение на

...
Външният министър на Турция днес разкритикува взетото едностранно решение на
Коментари Харесай

Турция: ЕС няма стратегическо мислене относно Украйна

Външният министър на Турция през днешния ден разкритикува взетото едностранно решение на европейския блок, без да се съветва с Анкара, във връзка с нова задача за военно образование в Украйна. Той означи, че има липса на естетика в дейностите на Европейски Съюз с НАТО. 

„ Европейски Съюз разгласи нова задача за военно образование Украйна. И още веднъж не реализира консултация с Турция преди стартирането на тази стратегия “, съобщи Мевлют Чавушоглу на форума Aspen-GMF в Букурещ, Румъния.

На 14 ноември висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел разгласи, че се чака външните министри на Европейски Съюз да дадат зелена светлина за задача за образование на към 15 000 украински бойци.

Чавушоглу показа, че въпреки да не е „ значимо “ дали Турция ще бъде част от задачата, това е „ образец за това по какъв начин Европейски Съюз е изгубил стратегическото си мислене заради тесните ползи на няколко държави-членки “.

„ Казвам, че не е належащо да бъдем част от задачата, тъй като всеки знае какъв брой доста поддържаме Украйна в този момент “, добави той.

Чавушоглу акцентира нуждата от „ преоткриване на духа на единение, с цел да се подсигурява новата европейска сигурност “. 

Той повтори, че „ естественото продължение на тази визия е приобщаването и съживяването на вероятностите за разширение на Европейски Съюз “.

„ Разширяването би трябвало да се простира от Балканите до Грузия, в това число Украйна и Молдова. И това разширение не може да се реализира без Турция “, добави той.

Турция подаде молба за участие в Европейски Съюз през 1987 година и договарянията за присъединение започнаха през 2005 година Преговорите обаче са в застой от 2007 година заради възражения, повдигнати от Кипър и опозиция от Германия и Франция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР