Външните министри в Атина и Скопие ще се срещнат за

...
Външните министри в Атина и Скопие ще се срещнат за
Коментари Харесай

Външните министри на Македония и Гърция лично ще преговарят за името тази сряда

Външните министри в Атина и Скопие ще се срещнат за повторно в границите на няколко дни, с цел да продължат договарянията за името на Македония, с които страната се надява да отстрани пречките пред влизането си в НАТО и Европейския съюз.Никола Димитров и гръцкият му сътрудник Никос Коциас към този момент се срещнаха в Солун в четвъртък, а тази сряда ще отпътуват за Ню Йорк, където с представителя на Организация на обединените нации в разногласието за името Матю Нимиц ще опитат да потърсят решение и да надмогнат разликите си. В Солун първите дипломати на Гърция и Македония се съгласиха да договарят непосредствено в опит да изработят " рамка за диалози " за справяне с тези разлики, написа външното министерство в Скопие в прессъобщение от предходната седмица.Гръцки медии, представени от електронното издание " Локално ", писаха, че срещата в Солун е била извършена в в хотел " Македония палас " в центъра на града при засилени ограничения за сигурност и нищожна информация за медиите.В. " Курир " означи предходната седмица, че македонско-гръцкият спор е пред решение, въпреки че съгласно изданието Русия няма да разреши Македония елементарно да влезе в нато. Изданието написа, че страната може да е подготвена за алианса още през юли, когато България завършва председателството на Съвета на Европейския съюз и го поема Австрия. " Ако това се случи, ще е второто горчиво въшнополитическо проваляне за Русия за година, " отбелязва още изданието, имайки поради присъединението на Черна гора към НАТО. " Курир " написа още, че в Македония предпочитааното име е Нова Македония - същото, което Гърция един път към този момент е отхвърляла в разногласието за името, само че което съгласно издания в Атина е задоволително без значение от настояването на съдружния сътрудник на Алексис Ципрас, Панос Каменос от " Независими гърци ". Последният обществено упорства, че терминът " Македония " не трябва да е част от решение за името, а на последната си конференция предходната седмица повтори, че " Македония е една и гръцка ", а " Вардарска " е " задоволително решение ", в случай че не съдържа името на " гръцката географска област ". Партията на Каменос към този момент прикани за референдум в Гърция макар уверенията на Коциас, че сходно допитване едва ли е нужно.

И водачът на опозиционната " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис в това време също повтори, че Атина има " червени линии " за името на Македония, сложени още през 2008 година в Букурещ, а точно " името... използването му в общуването с страни и интернационалните институции... (и) иредентизъм посредством неприемливи искания посредством карти, скулптури, имена и опити за корист с историята и историческото завещание на Македония. " Предложението, което разгласи (без на навлиза в подробности) Коциас визира първите два въпроса - първият посланик сподели, че става дума за комплицирано име за всеобща приложимост ( " ерга омнес " ), което да я разграничава от гръцкия географски район.

Вчера в. " Прото тематика " разгласява и проучване, съгласно което 68 на 100 от респондентите в Гърция не желаят терминът Македония да е част от бъдещото, задоволително и за Атина име на страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4633)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР