Външните министри от Г-7 се събират в петък във Франция,

...
Външните министри от Г-7 се събират в петък във Франция,
Коментари Харесай

"Съгласни сме, че не сме съгласни" вече е норма за Г-7

Външните министри от Г-7 се събират в петък във Франция, с цел да приготвят срещата на върха през август, само че отсъствието на американския държавен секретар Майк Помпейо акцентира какъв брой мъчно е станало постигането на единодушие сред съдружниците.

Десет месеца откакто американският президент Доналд Тръмп осуети напъните на останалите водачи да показват обединен фронт, като си потегли по-рано от срещата, не пожела да подпише взаимно официално съобщение и си разреши да подлага на критика канадския си хазаин, висшите дипломати се стараят да избегнат повтаряне на епизода.

Франция, която пое ротационното председателство на групата на най-големите индустриални страни, ограничи упоритостите си, разчитайки на дребни стъпки на прогрес в сфери, където консенсус може да бъде реализиран елементарно, като заканите на киберпрестъпността за демокрацията и оправянето с неравенствата сред мъже и дами.

" Идеята е да не губим сила по безсмислени текстове, като желанието на (президента) Еманюел Макрон е нашето председателство да направи вероятен прогрес по съответни тематики ", съобщи върховен френски посланик в навечерието на срещата в морския курорт Динар в Бретан.

Освен Съединени американски щати и Франция, в министерската среща вземат участие Япония, Германия, Англия, Италия, Канада и Европейският съюз. Тя има основната цел да подсигурява, че когато водачите се срещнат в Биариц през август, сред тях почти ще има единодушие. Разногласията обаче сред Съединени американски щати и европейските им съдружници, изключително за търговията, климатичните проблеми и нуклеарната договорка с Иран, значи, че там, където в миналото е имало единодушие сред тях, в този момент се търсят допирни точки.

" Г-7 се трансформира в Организация на обединените нации на демокрациите - същото разединение и блокиране ", сподели Доминик Моаси, специфичен консултант към Френския институт за интернационалните връзки (IFRI), мозъчен концерн в Париж. " Можем ли да съгласуваме обща позиция за Русия, Китай, Близкия изток? Само ограничаваме вредите ", сподели той.

Държавният департамент не посочи по каква причина Помпейо няма да взе участие, въпреки че няма други задължения в графика си. Първият му заместител Джон Съливан ще го размени в необятните полемики, в това число за рецесията във Венецуела, дестабилизиращото държание на Иран в Близкия изток и денуклеаризацията на Северна Корея, разгласи Държавният департамент.

" Като знак това изпраща много неприятно обръщение: Помпейо си има по-важна работа ", сподели умел посланик от Г-7, основан в Париж, и добави: " Съединени американски щати са в изолираност, само че те диктуват темпото, а ние се нагаждаме ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР