Външните министри от Европейския съюз призоваха днес Американския конгрес да

...
Външните министри от Европейския съюз призоваха днес Американския конгрес да
Коментари Харесай

Съветът на външните министри на ЕС призова да се запази споразумението с Иран

Външните министри от Европейския съюз приканиха през днешния ден Американския конгрес да отбрани съглашението за иранската нуклеарна стратегия, откакто президентът на Съединени американски щати Долалд Тръмп упрекна Техеран, че не се придържа към него даде поръчка за възобновяване на глобите против страната. Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика и сигурност Федерика Могерини съобщи, че Иран извършва всички свои задължения, свързани със съглашението и няма причина то да бъде прекъснато. На срещата в Люксембург взе участие и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева

Европейските външни министри обявиха изрично през днешния ден, че съглашението за нуклеарната стратегия на Иран не е едностранно и никой, даже Доналд Тръмп, не може да го приключи едностранно. Фредерика Могерини и останалите външни министри обявиха, че инспекции на интернационалната организация за нуклеарна сила са потвърдили, че Иран се придържа съм съглашението.

Доналд Тръмп разгласи предходната седмица изненадващо, че управляващите в Техеран са режим, който финансира интернационалните терористи и предложи още веднъж да се наложат наказания върху страната. Външните министри на Европейски Съюз приканиха да не се прибягва до сходни крайни ограничения, а и сходна стъпка ще подкопае бъдещите договаряния за нуклеарната стратегия на Северна Корея.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Това беше наше известие и към съдружниците ни зад Океана и се надяваме те да останат обвързани с това съглашение, тъй като нищо положително няма да последва от едностранно преустановяване.  © Българска телеграфна агенция
Себастиан Курц евентуално ще стане министър председател, само че през днешния ден той не участва на срещата в Люксембург.

Някои външни министри показаха опасенията си, че Австрия може да завие доста надясно и предложиха на Курц да не прави коалиция с Партията на свободата. Имаше и други, като министрите от Вишеградската четворка, които се радват на измененията в ръководството на Австрия, тъй като се надяват да имат сходни визии за миграцията, да вземем за пример.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Искам да го поздравя, тъй като със Себастиан успяхме да се сближим тези месеци, освен тъй като стои до мен, само че и тъй като постоянно имаме обща позиция по някои от тематиките. Но даже и да имаме разминавания, той е мой другар, член на моето политическо семейство. Поздравявам го и се веселя за неговата победа.
Комисарят по разширението на Европейски Съюз Йоханес Кан също се опита да разсее опасенията, че Австрия е обладана от шовинизъм и напомни, че австрийците избраха президент от партията на Зелените.

Захариева се срещна и с английския външен министър Борис Джонсън, който още един път е удостоверил, че след Брекзит правата на българските жители ще бъдат обезпечени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР