Външните министри на страните от Г-7 призоваха йеменските бунтовници хути

...
Външните министри на страните от Г-7 призоваха йеменските бунтовници хути
Коментари Харесай

Г-7 осъди хутите, призова йеменските бунтовници да спрат с пиратството

Външните министри на страните от Г-7 приканиха йеменските бунтовници хути " неотложно да спрат да заплашват корабоплаването " и да освободят екипажа на товарния транспортен съд, който превзеха в Червено море преди 10 дни, съобщи Франс прес.

" Призоваваме всички страни да не заплашват и да не попречват законното практикуване на навигационните права и свободи от всички кораби ", се споделя в изказването на министрите от Г-7.

" По-специално призоваваме хутите неотложно да прекратят нападенията против цивилни и заканите за интернационалните морски пътища и комерсиалните кораби и да освободят " Галакси Лийдър " и неговия екипаж, нелегално арестувани в интернационалните води на 19 ноември ", прибавиха те.

Хутите, съдружници на Иран, заловиха този търговски транспортен съд с 25-те членове на екипажа в отговор на войната на Израел против " Хамас " в Газа, която сама по себе си беше стартирана от невижданата кървава офанзива на палестинското придвижване на израелска земя на 7 октомври.

" Галакси Лийдър " е ръководен от японска корабна компания, само че е благосъстоятелност на английска компания, която пък е благосъстоятелност на израелски предприемач. Корабът плава под флага на Бахамите.

В екипажа му има жители на България, Украйна, Филипините, Румъния и Мексико.

Опитът за завладяване на петролния танкер " Сентръл Парк ", принадлежащ на компания, обвързвана с Израел, беше осуетен в неделя в Аденския залив от американския ескадрен миноносец " Мейсън ", чийто екипаж арестува петимата обвинени нападатели, за които се счита, че са сомалийски пирати.

Миналия петък различен транспортен съд, обвързван с Израел, беше леко развален в Индийския океан от създаден в Иран дрон с експлозиви вид " Шахед ", без да се стигне до ранени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg