Външните министри на страните от ЕС обсъдиха руската военна агресия

...
Външните министри на страните от ЕС обсъдиха руската военна агресия
Коментари Харесай

България се тревожи за Ливан и Грузия, вярва в Молдова и подкрепя Украйна

Външните министри на страните от Европейски Съюз разискаха съветската военна експанзия против Украйна, ситуацията в Близкия изток, идните избори в Грузия и Молдова, обстановката в Африканския рог (Судан и Сомалия) и във Венецуела, както и връзките Армения-Азербайджан.

Иван Кондов показа България в постоянното съвещание на Съвет " Външни работи` " на Европейски Съюз, което се организира в Люксембург през днешния ден. Специално присъединяване в работата на Съвета взе английският външен министър Дейвид Лами, с който бяха разисквани въпроси в региона на Общата външна политика и политика за сигурност, Близкия изток, Украйна, и други.

За първи път в полемиката по видеоконферентна връзка се включи и новият външен министър на Украйна Андрий Сибиха. Участие взе и Дейвид О " Съливън, специфичен делегат по използването на глобите на Европейски Съюз.

Министрите се концентрираха върху нуждата от продължение на военната поддръжка за Украйна , отблокиране развитията на траншовете по линия на Европейския механизъм за поддръжка на мира, операционализиране на Фонда за подкрепяне на Украйна и доброволните финансови приноси. Беше подчертана нуждата от бързо довеждане докрай на стратегическия обзор на Мисията за подкрепяне, продължаването на работата по уговорките за сигурността, Механизма за съдействие по заеми за Украйна и даването на незабавна помощ за подсилване на енергийната сигурност на страната предвид на наближаващия тежък зимен интервал.

Кондов акцентира продължаващата поддръжка на страната ни за Украйна, нуждата от целенасочени ограничения за поддръжка на енергийната система на страната и цялостното използване на глобите против агресора. Той открои и дипломатическите старания в границите на Организация на обединените нации за спомагателна поддръжка за Украйна на интернационално ниво. Съветът разиска и комплицираната обстановка в Близкия изток една година след терористичната офанзива на " Хамас " против Израел. Беше регистрирана влошаващата се конюнктура на сигурност и заплахите от разпространяването на спора в района.

България е мощно обезпокоена от  от тежката филантропична рецесия, в която се намира страната, посочи Кондов и добави, че би трябвало да се работи с всички фактори в района, в тясно съдействие със Съединени американски щати и Франция, за попречване на по-нататъшното разгръщане на спора.

Министрите дискутираха политическата обстановка в Грузия. `` Ние следим с безпокойствие възходящата  и идните избори ще бъдат тест за демократичните институции и стратегическите цели на страната, свързани с европейската интеграция на страната ``, съобщи българският първи посланик.

По негови думи демократична и европейска Грузия е измежду значимите условия за сигурност и непоклатимост в региона на Черно море.

Относно идните избори и референдум за вписването на европейската интеграция в конституцията на страната в Молдова, планувани за 20 октомври тази година, Кондов съобщи, че България мощно има вяра и поддържа  Ние би трябвало продължим с оказването на подпомагане на страната в този значим за нея миг на избор, безапелационен бе той.

Съветът разиска и продължаващия въоръжен  който е довел до всеобщо разселване, изострен дефицит на храна и вода и срив на значими съществени услуги като опазване на здравето. Хуманитарната конюнктура в африканската страна е пагубна. В международен мащаб това е най-голямата филантропична рецесия, в това число с броя вътрешноразселени лица - над 10 млн. На ръба на оцеляването е 25% от популацията на Судан. Бежанците в прилежащи страни са 2.2 млн., а нуждаещите се от помощ са 25 млн. Министрите се сплотиха към нуждата от интервенция на интернационалната общественост за воюващите страни да прекратят насилието и да седнат на масата за договаряния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР