Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и

...
Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и
Коментари Харесай

Външните министри на Австрия и Русия обсъдиха обвиненията за шпионаж

Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и Карин Кнайсъл разискаха по телефона делото против австрийския полковник в оставка, обвинен от Виена за шпионаж в интерес на Русия, съобщи ТАСС, като цитира изказване на съветското външно министерство.

Руската страна дефинира като недопустимо и противоречащо на нормите на интернационалното другарство отправянето на обществени обвинявания без доказателства. Всякакви вероятни взаимни безпокойства би трябвало да се разискват по съществуващите канали за разговор и въз основа на обстоятелствата, акцентира е Лавров по време на телефонния диалог.

На собствен ред Кнайсъл изясни претекстовете, управлявали взетите от Виена решения и изрази вяра, че те няма да окажат въздействие на по-нататъшното развиване на двустранните връзки.

Министърката към този момент анулира визитата си в Русия, планувано за 2 и 3 декември тази година и предизвести, че в случай че съмненията за шпионаж се потвърдят, може да се стигне до разтягане на връзките сред двете страни.

Вчера австрийските управляващи оповестиха, че водят следствие против 70-годишен австрийски полковник в оставка, за който се твърди, че през последните 20 години е предавал на съветското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийски системи, високопоставени служители и миграционната рецесия. Прокуратурата ревизира дали е имало оповестяване на държавна загадка. В случай, че съмненията се потвърдят, той може да получи присъда до 10 години затвор, напомня Българска телеграфна агенция.

Руското външно министерство изрази митинг против изказванията на Виена пред австрийския дипломат в Москва Йоханес Айгнер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР