Външните министри на Македония и Гърция отново сядат на масата

...
Външните министри на Македония и Гърция отново сядат на масата
Коментари Харесай

Македония и Гърция ще търсят "достойно решение" за името във Виена

Външните министри на Македония и Гърция още веднъж сядат на масата за договаряния с вяра да намерят " почтено решение " за името, обобщава македонската държавна организация МИА, като цитира настройките на двете страни.

Първите дипломати Никола Димитров и Никос Коциас би трябвало да беседват още веднъж със специфичния делегат на Организация на обединените нации в разногласието за името на Македония, Матю Нимиц.

Месец след същинското начало на договарянията за името - белязано от няколко кръга диалози на Димитров и Коциас, в това число къса среща в София - " алените линии " на договарящите, повтаряни неведнъж от държавните управления им, към този момент са отвън подозрение.

Гърция упорства (въпреки отпора, който се пробват да дадат националистите в обединението на премиера Алексис Ципрас), че настояванията ѝ се свеждат до това ново име на Македония да съдържа " маркер ", който да оразличава географски страната от прилежащия район в Гърция - с други думи, не е належащо терминът " Македония " да изчезне от него. Те също по този начин желаят името да бъде за " всеобща " (вътрешнополитическа, двустранна и международна) приложимост и това да се подсигурява с промени в Конституцията.

От македонска страна възраженията са за метода, по който ще се изписва името: Атина избира то да не се превежда на британски (например, в случай че страните се спрат на Горна Македония, то да се изписва постоянно като Gorna Makedonija на интернационално равнище, а да не съдържа междунродно познатото Macedonia) и да се изписва слято, само че Скопие не се съгласява с това. Премиерът Зоран Заев отхвърля и измененията в Конституцията като решение на казуса и избира за задачата да се напише интернационален контракт. Според македонското издание МКД минимум 248 ремонти по този начин или другояче ще са нужни в главния закон даже единствено с цел да се смени името.

Външният министър в Скопие Никола Димитров сподели в изявление през вчерашния ден, че въпреки Македония да приема георгарфския маркер, тя няма да допусне никакви закани за обезличаване на македонския език, народ и страна.

(Бавен) прогрес

Независимо от различията и двете страни акцентират, че в договарянията има прогрес - още в края на януари Заев удостовери, че Македония в действителност приема няколко от разновидностите, които предлага Гърция за името ѝ.

Сигналите за това дали разногласието ще се реши до лятото, както се надява Македония (навреме, с цел да получи покана за участие на среща на върха на НАТО), са разнопосочни. Първоначалният проект тази зима беше да има единодушие в най-общи линии до края на този месец, а след това да се доизчистват детайлите. Според обява във в. " Катимерини " от тази седмица обаче пътят ще е по-дълъг, тъй като двете страни занапред би трябвало да преодоляват разлики и вътрешнополитическа опозиция.

Говорителят на гръцкото държавно управление Димитрис Дзанакопулос в това време сподели, че топката " в този момент е на терена на съседите и те би трябвало да създадат още няколко крачки, с цел да се стигне до контракт " за името. Той акцентира, че съгласно него има политическа воля за решение на казуса, само че има и въпроси, които " не са елементарни ", не са от механически темперамент и целят най-много да подсигуряват всеобщата приложимост на бъдещото име.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4710)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР