Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха

...
Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха
Коментари Харесай

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха в град Пусан

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха в пристанищния град Пусан, с цел да възобновят съдействието сред прилежащите страни и да приготвят тристранна среща на върха на тримата водачи, предадоха Йонхап и Ройтерс.

Пекин, Сеул и Токио се бяха договорили за годишни срещи на високо ниво от 2008 година насам, само че двустранните разногласия и пандемията от КОВИД-19 осуетиха този проект. Последната среща на водачите на трите страни се организира през 2019 година Тримата висши дипломати се срещнаха в Пусан за първата си сходна среща от 2019 година насам, откакто през септември публични представители на трите страни се договориха да провеждат тристранна среща на върха в " най-близкия комфортен миг ".

Южнокорейският външен министър Пак Джин съобщи, че се надява да организира задълбочени полемики по въпросите, свързани със Северна Корея, като ще се стреми към " на практика резултат " по въпроси като обмена сред народите, измененията в климата, търговията и стопанската система.

" Преди всичко е значимо да продължим да институционализираме тристранното съдействие, тъй че то да се трансформира в постоянна и устойчива система ", добави Пак Джин. Представителите на трите страни ще работят, с цел да подсигуряват провеждането на срещата на върха на водачите във допустимо най-кратък период, означи той, като акцентира, че трите страни са съгласни, че подновяването на тристранните срещи на върха е " жизненоважно за възобновяване и нормализирането на тристранното съдействие ".

Днес Пак се срещна поотделно със своите сътрудници Йоко Камикава и Ван И. Пак и Камикава осъдиха изстрелването на първия шпионски спътник на Северна Корея предходната седмица и се договориха да засилят реакциите против оръжейните покупко-продажби сред Пхенян и Москва, се споделя в изказване на външното министерство на Сеул.

Камикава обаче дефинира като " извънредно почтено за жалост " решението на южнокорейски съд Япония да изплати обезщетение на група дами, принудени да работят в обществени домове на японската войска по време на Втората международна война, отбелязва Йонхап.

Китайският първи посланик Ван И от своя страна съобщи, че Пекин е подготвен да работи с Токио и Сеул, с цел да върне тристранното съдействие на верния път и да се стреми към неговото устойчиво и стабилно развиване, отбелязва японската осведомителна организация Киодо.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР