Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и

...
Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и
Коментари Харесай

Иран и Китай подписаха 25-годишен договор за сътрудничество

Външните министри на Иран и Китай Мохамад Джавад Зариф и Ван И подписаха в Техеран договор за стратегическо и комерсиално съдействие за период от 25 години, който се обсъждаше от няколко години, съобщи Франс прес.

Тази " цялостна пътна карта " съдържа политически, стратегически и стопански клаузи, съобщи по-рано представителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде. Засега не са известни детайлности за наличието на документа към този момент не са известни.

Последните детайлности по него са били конкретизирани през днешния ден по време на срещата сред Ван И и Али Лариджани, консултант на иранския висш водач Али Хаменей, който е също по този начин специфичен представител на Ислямска република Иран за стратегическите връзки с Китайската национална република, заяви формалната организация Ирна.

Подписването на този контракт демонстрира, че Техеран дава приоритет на връзките със страните от " Изтока ", което за Иран са Китай, двете Кореи, Индия, Япония и Русия, отбелязва Агенция Франс Прес. Това следва насоките на Хаменей, дадени през 2018 година и значи разкъсване с един от известните лозунги на Ислямската гражданска война през 1979 година: " Нито Запад, нито Изток, Ислямска република! "

Проектът за подписания през днешния ден контракт датира още от визитата на китайския президент Си Цзинпин в Техеран през януари 2016 година, напомня Българска телеграфна агенция. Тогава той и иранския му сътрудник Хасан Рохани взеха решение да подобрят двустранните връзки.

Освен с Лариджани, Ван И се срещна и с иранския президент Хасан Рохани, добавя ТАСС. В диалога си двамата политици са разискали двустранните връзки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР