Външните министри на Ирак, Турция и Иран Ибрахим ал-Джафари, Мевлют

...
Външните министри на Ирак, Турция и Иран Ибрахим ал-Джафари, Мевлют
Коментари Харесай

Турция, Иран и Ирак с общи контрамерки срещу референдума за Иракски Кюрдистан


Външните министри на Ирак, Турция и Иран Ибрахим ал-Джафари, Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф (отляво надясно). Сн.: Kurdistan24

Турция, Иран и Ирак заплашват да подхващат координирани контрамерки, в случай че Иракски Кюрдистан продължи с желанията си за осъществяване референдум за самостоятелност, съобщи ДПА в четвъртък. Външните министри на трите страни, които считат, че допитването нарушава конституцията на Ирак, се договориха за общи дейности по този въпрос на срещата си в сряда в Ню Йорк, се споделя в изказване на турското външно министерство.

" Референдумът е неконституционен и крие риск да провокира нови спорове в района, които ще е мъчно да бъдат удържани ", показват от ведомството.

Възможността за координирани дейности на Турция, Иран и Ирак бе доказана и в публично изказване на иракския външен министър Ибрахим ал-Джафари. Той прикани за по-нататъшен разговор и договаряния сред Ербил и Багдад в границите на иракската конституция за разрешаване на разногласието.

Въпреки съпротивата на своите съседи и Съединени американски щати, президентът на самостоятелния район в Северен Ирак Масуд Барзани възнамерява да организира референдума на 25 септември. Основното безпокойство на страните в района е, че резултатите от допитването може да предизвикат сепаратистки настроения измежду кюрдите, живеещи на техните територии.

Идеята за самостоятелен Кюрдистан е дългогодишна фантазия за кюрдите по целия свят, които са съставляват най-голямата общественост без своя страна. Най-голямото кюрдско малцинство обитава територията на Турция.

Израел е единствената страна, която до момента е публично е подкрепила концепцията за самостоятелна кюрдска страна в Ирак. Според специалисти, представени от Франс прес в четвъртък, претекстовете на израелския министър председател Бенямин Нетаняху за това са свързани с положителните връзки сред евреи и кюрди, както и с вярата да блокира въздействието на Иран и на радикалния ислям в района.

Израел харесва концепцията за буферна зона в района, считат специалисти

Противно на позициите на интернационалната общественост, предходната седмица Нетаняху се изрече в поддръжка на " законните старания на кюрдския народ да сътвори лична страна ". Тази публична позиция не беше изненада след изказването на някогашния военачалник Яир Голан, който изясни при започване на месеца поддръжката си за самостоятелен Кюрдистан, показва Агенция Франс Прес.

" Предвид наличието на Иран на изток и неустойчивостта в района, солидна кюрдска общественост в средата на това тресавище не е неприятна концепция ", съобщи той пред Вашингтонския институт за близкоизточна политика, напомняйки за " съдействието с кюрдския народ от началото на 60-те години ".

" Достатъчно е да погледнем на картата географската позиция на кюрдите, с цел да забележим, че те биха могли да съставляват бариера за експанзията на радикалния ислям. Освен това на терена те водиха война извънредно единствено против " Ислямска страна ". Кюрдите постоянно са поддържали положителни връзки с еврейския народ и Израел ", акцентира Гидеон Саар, някогашен министър от държавно управление на Ликуд – дясната партия на Нетаняху.

Ръководителката на програмата за проучвания на кюрдите в университета на Тел Авив Офра Бенгио напомня, че в интервала 1965-1975 година Израел е предоставял загадка военна помощ, както и разследваща и филантропична помощ на иракските кюрди. Когато евреите в Ирак бяха репресирани от ръководещата партия " Баас " при започване на 70-те, кюрдите помагаха за бягството им от страната, разкрива авторката на книгата " Кюрдите в Ирак: създаване на страна в страната ".

По думите й някогашният кюрдски водач Мустафа Барзани е посещавал няколко пъти Израел, както и синът му – настоящия президент на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, а и доста други кюрдски представители. Според Офра една самостоятелна кюрдска страна може да служи за " буферна зона против екстремистките детайли, идващи от Иран и други места " – става въпрос за " Ислямска страна " и за иракските шиитски милиции.

Израелският в. " Аарец " добавя, че обявявайки се за самостоятелен Кюрдистан, Нетаняху желае също по този начин да отвърна поддръжката, заявена от президента на Турция Реджип Тайип Ердоган към Хамас, ислямисткото палестинско придвижване на власт в Газа, против което Израел води три войни от 2008 година насам.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР