Външните министри на Гърция и на Египет Никос Дендиас и

...
Външните министри на Гърция и на Египет Никос Дендиас и
Коментари Харесай

Гърция и Египет подписаха споразумение за икономическите си зони в Средиземно море

Външните министри на Гърция и на Египет Никос Дендиас и Самех Шукри подписаха през днешния ден в Кайро съглашение за разграничение на изключителните стопански зони на двете страни в Средиземно море, заяви АНА-МПА.

На взаимната конференция с египетския си сътрудник гръцкият външен министър дефинира днешния ден като исторически поради подписаното съглашение. "Днешното съглашение удостоверява и затвърждава правото (....) на островите ни на континентален шелф и на изключителна икономическа зона ", акцентира Дендиас и съобщи, че от през днешния ден връзките сред Гърция и Египет минават в нов стадий на по-тесни контакти.

Гръцкият външен министър сподели, че съглашението е било подписано в границите на интернационалното право и способства за стабилността и сигурността на района.

Дендиас сподели, че в това отношение съглашението сред Гърция и Египет е "пълна диаметралност " на меморандума за съгласие сред Анкара и Триполи. Той съобщи, че след подписването на днешното съглашение документът сред Турция и либийското Правителство на националното единодушие "свършва там, където му е мястото през цялото време, в кошчето за отпадък ".

Гръцкият министър заявява решимостта на Гърция да продължи с делимитирането на изключителната си икономическа зона и с останалите страни от Източното Средиземноморие на основата на интернационалното и на морското право. Той прикани всяка от тях да последва образеца на споразуменията, които Гърция досега е подписала с Египет и с Италия.

Споразумението с Египет е изключително значимо за Гърция в подтекста на подписаното през ноември съглашение за морско разграничение сред Турция и либийското Правителство на националното единодушие, което съгласно Атина нарушава суверенните й права южно от островите Крит, Родос и Карпатос. Двете съглашения, сред Гърция и Египет, от една страна, и сред Турция и Либия, от друга, в действителност са взаимно изключващи се, тъй като значително се отнасят до едни и същи морски пространства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР