Външните министри на държавите-членки на Европейския съюз се събраха на

...
Външните министри на държавите-членки на Европейския съюз се събраха на
Коментари Харесай

Борел: Очаквам в следващите дни да сключим споразумение за доставка на 155 мм снаряди за Киев

Външните министри на държавите-членки на Европейския съюз се събраха на съвещание на Съвет " Външни работи " в Люксембург. Сред тематиките на съвещанието са нови наказания против Москва, както и общата поръчка на снаряди за Киев.

На влизане в постройката на Съвета висшият представител по външната политика и сигурността на Европейски Съюз Жозеп Борел изрази вяра, че в идващите дни ще бъде подписано съглашение за доставка на 155 мм снаряди на Киев.

" Разговарях с украинския външен министър Кулеба и му обясних, че има две посоки, като първото към този момент е в ход. Получихме искане за възобновяване на 600 млн. евро поради муниции от националните ресурси на държавите-членки. Не мога да ви кажа тъкмо тези муниции в какво положение са, само че ми беше поискано да платя 600 млн. евро за тях. А във връзка с второто направление - да, към момента има известни различия, само че съм сигурен, че те доста добре схващат, че обстановката е извънредно незабавна. Сигурен съм, че през идващите дни ще реализираме съглашение ", съобщи Жозеп Борел.

Очаква се външният министър на Украйна Дмитро Кулеба да се включи в Съвета с видеоконферентна връзка, с цел да осведоми сътрудниците си за последните събития от фронта.

Сред другите тематики на съвещанието са обстановката в Судан, както и връзките на Европейския съюз с Китай.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР