Външните министри на България, Румъния и Гърция подкрепиха в съвместна

...
Външните министри на България, Румъния и Гърция подкрепиха в съвместна
Коментари Харесай

Румъния и Гърция подкрепиха газовия хъб “Балкан” и интеграцията на Западните Балкани

 1520867510111  15208675121
Външните министри на България, Румъния и Гърция поддържаха в взаимна декларация построяването на газовия хъб “Балкан ” и европейската интеграция на Западните Балкани. Това стана на среща на първите дипломати на трите страни – Екатерина Захариева, Теодор Мелешкану и Никос Кодзияс в Букурещ, оповестиха от Министерство на външните работи. Срещата е 10-а подред в този тристранен формат.

“Трите страни показват своята подготвеност да си сътрудничат за развиването на газовия хъб “Балкан ”, който ще способства за сигурността на доставките и за диверсификацията на газовите направления и източници ”, се споделя в декларацията. Тримата външни министри поддържаха още интерконекторите България – Румъния и България – Гърция.

“Радвам се, че получих безрезервна поддръжка от Теодор и Никос за главния външнополитически приоритет на Българското председателство: европейската вероятност за нашите съседи и другари от Западните Балкани – съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. – Сигурна съм, че Балканите ще бъдат основен приоритет и по време на Председателството на нашите румънски сътрудници. ” Тя и нейните сътрудници от Гърция и Румъния препотвърдиха своята убеденост, че разширението на Европейски Съюз е значителен фактор за непоклатимост и разцвет в района, като през идващите години всички шест страни от Западните Балкани ще могат да се придвижат напред по своя европейски път. София, Атина и Букурещ обявиха още, че слагането и следването на обективни критерии и оценката на напредъка въз основата на личните заслуги са значими правила за политиката по разширение.

“Форумът в София през месец май ще бъде първата среща на върха на Европейски Съюз от 15 години насам за Западните Балкани. Надявам се да не чакаме още 15 години за идната среща, а те да станат постоянни ”, сподели още българският първи посланик.

“Поздравяваме България, че промотира района по време на председателството, и поемаме ангажимент да продължим по време на нашето председателство ”, съобщи румънският външен министър Теодор Мелешкану. Гръцкият им сътрудник Никос Кодзияс също благодари на Българското председателство, че е сложило района високо в дневния ред на Европейски Съюз.

”Свързаността в района е извънредно значима. Радвам се, че развихме огромна част от транспортните си коридори – сподели министър Захариева на конференция след тристранната среща. – Имаме да работим още малко по автомагистрала “Струма ” за свързване на София и Солун. Ще построим скоростния път за Видин. Необходим е и още един мост при Русе – това е остаряло оборудване, виждате километричните опашки, които постоянно се образуват там. ”

Министрите изрекоха и поддръжка за страните от Източното партньорство. Подчертаха, че приемането на София и Букурещ в Шенген ще усъвършенства вътрешната сигурност на Европейски Съюз и битката с незаконната миграция, трафика на хора и тероризма.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР