Външните министри на България и Северна Македония подписват двустранен протокол

...
Външните министри на България и Северна Македония подписват двустранен протокол
Коментари Харесай

България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство

Външните министри на България и Северна Македония подписват двустранен протокол към Договора за добросъседство и другарство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска означи, че е регистриран напредък във всички пет секторни групи.

С 68 гласа " за " Събранието на Република Северна Македония през вчерашния ден даде зелена светлина на държавното управление да одобри тъй наречените " френско предложение ". Решението мина с гласовете на ръководещия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от ръководството и опозицията. Именно по тази процедура, откакто Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде утвърдена преговорната рамка на Северна Македония с Европейски Съюз.

На процедура обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на договаряния на Скопие с Брюксел. Това ще стане, едвам когато управляващите в Скопие трансформират Конституцията си и впишат българите наедно с останалите народности детайли.

В хода на бъдещите договаряния Европейската комисия ще следи дали се съблюдават въпросите на добросъседство, а България когато и да е ще може да наложи несъгласие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР